Znaczenie praw i obowiązków wspólników w rozwoju spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na przykładzie Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach - Obrębska, Małgorzata (My University, 2014)
Tematem niniejszej pracy jest wpływ praw i obowiązków wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na jej rozwój na przykładzie Kopalni Surowców Skalnych Klęczany. Celem pracy jest próba określenia wpływu jaki na rozwój spółki z ograniczoną odpowiedzialnością wywierają prawa i obowiązki jej wspólników. Zostały przedstawione teoretyczne zagadnienia dotyczące spółek, a w szczególności definicja spółki oraz rodzaje spółek funkcjonujących w polskim systemie prawnym, charakterystykę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. W pracy został również przedstawiony rozwój spółki oraz sposób korzystania z praw i wywiązywania się z obowiązków przez wspólników w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością na przykładzie Kopalni Surowców Skalnych Klęczany, a także ich wpływ na rozwój spółki.

The theme of this paper is the impact of the rights and obligations of the company with limited liability to its development on the example of Mine Rock Minerals Klęczany. The aim of this study was to determine the impact that the development of a limited liability company have the rights and obligations of its shareholders. Were presented theoretical issues concerning companies, in particular, the definition of the company and the types of companies operating in the Polish legal system, the characteristics of a limited liability company. The paper also presented the company's development and the use of the rights and fulfillment of obligations by the shareholders in a company with limited liability on the example of Mine Rock Minerals Klęczany, as well as their impact on the development of the company.
Significance of rights and obligations of shareholders in the development limited liability for example Mine Rock Materials in Klęczany
Keywords: kopalnia Kleczany; prawa i obowiązki; wspólnicy; mine kneeling; rights and responsibilities; partners