Motywacja pracowników w organizacjach pozarządowych - Baranowska, Natalia (My University, 2015)
Współcześnie organizacje mogą wykorzystać wiele narzędzi służących do motywowania pracowników. Czynniki motywacyjne dzieli się na materialne i te mające charakter niematerialny. Z uwagi na fakt, iż to właśnie od stopnia zmotywowania pracowników zależy efektywność wypełnianie poszczególnych celów organizacji, menadżerowie sporo czasu poświęcają na stworzenie przejrzystego i skutecznego systemu motywacyjnego. W niniejszej pracy zawarta została definicja motywacji, dokonano również opisu wybranych motywatorów materialnych i niematerialnych. Badania zostały zrealizowane z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety w organizacjach pozarządowych działających na terenie miasta Nowy Sącz. Pozwoliły one uzyskać następujące wnioski: niematerialne narzędzia motywacji w porównaniu z narzędziami materialnymi w sposób bardziej znaczący oddziałują na pracowników organizacji pozarządowych oraz stwierdzono, iż w organizacjach pozarządowych materialne techniki motywacji są słabo rozwinięte i relatywnie rzadko stosowane. Należy również zaznaczyć, iż osoby zarządzające organizacjami trzeciego sektora powinni mieć świadomość tego, iż prawidłowo funkcjonujący system motywacyjny winien być poddawany okresowym analizom na podstawie których będą wdrażane działania dostosowawcze do aktualnie panującej sytuacji.

Nowadays organizations can utilize a lot of tools in order to motivate their employees. Motivating tools can be divided into two main categories: material motivators and non-material motivators. Effectiveness in fulfilling exception and meeting goals of organization strictly depend on the level of motivation of employees. Based on that knowledge managers take a lot of effort to create perspicuous and efficient incentive system. In this thesis definition of motivation was describe, what is more description of selected material and nonmaterial motivators were made. The research was conducted based on a questionnaire in non-government organizations that operates in Nowy Sacz city. Based on it’s results the fallowing conclusions were made: non-material motivating tools has much more powerful impact than material ones on employees working in NGOs, what is more material motivational techniques are underdeveloped and relatively rarely used in that kind of organizations. It has to be emphasized that managers of NGOs should be aware of the fact that efficient motivational system has to be assed periodicity and if required some adjustments have to be done.
Motivation of the employees in non-governmental organizations
Keywords: motywacja; motywatory materialne; motywatory niematerialne; system motywacyjny; organizacja pozarządowa; motivation; material motivators; material motivators; incentive system; non-government organizations