Amortyzacja środków trwałych w polskim prawie podatkowym i bilansowym na przykładzie badanej jednostki - Duszyńska, Natalia (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zagadnień amortyzacji w polskim prawie podatkowym i bilansowym, jak również wskazanie najkorzystniejszych rozwiązań w ramach przysługującej swobody, posługując się praktycznymi przykładami oraz wybraną jednostką gospodarczą. W niniejszej pracy postawiono sobie następujące pytania: Gdzie w przedsiębiorstwie jest miejsce środków trwałych? Jaka jest ich istota i klasyfikacja? Jakie są różnice w wartości początkowej, ewidencji oraz pojęciu środków trwałych w prawie podatkowym a bilansowym? Jaka jest istota amortyzacji, kto jest do niej uprawniony w prawie podatkowym oraz bilansowym? Jakie są metody amortyzacji oraz ich raty i odpisy? Zasadniczy podział niniejszej pracy obejmuje pięć rozdziałów, które powstały w oparciu o literaturę przedmiotu różnych autorów, obowiązujące akty prawne, głównie Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, Ustawa z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych oraz Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości jak również analizę dokumentacji księgowej firmy SpeedCar.

The aim of the present paper is to introduce the question of depreciation in the Polish tax and balance law as well as to indicate the most favourable solutions within the given freedom by using practical examples on a chosen economical unit. In the present paper the following questions have been posed: Where in an enterprise is a place for tangible assets? What is their essence and how they are classified? What is the difference between initial value, records and tangible assets in the tax and balance law? What is the clue of depreciation, who is entitled in the tax and balance law? Which are the methods of depreciation, their installments and estreats? The present paper is basically divided into five chapters which have been created basing on subject literature of different authors, binding acts mostly the Statute from 26th July 1991 about natural-person income tax, Statute from 15th February 1992 about body corporate tax and the Statute from 29th September 1994 about accountancy as well as analysis of accounting records of SpeedCar company.
Depreciation of tangible assets in polish tax and balance law on unit case study
Keywords: środki trwałe; ewidencja; klasyfikacja; wartość początkowa; metody amortyzacji; tangible assets; records; classification; initial value; methods of depreciation; amortyzacja; depreciation