Kooperacja i rozwój w sektorze MSP jako stymulatory konkurencyjności regionu - Bieńkowska-Szewczyk, Edyta (My University, 2013)
Małe i średnie przedsiębiorstwa mają duże znaczenie dla gospodarki regionu, w którym funkcjonują. Poza tym, firmy sektora MSP ze względu na liczne ograniczenia w rozwoju, aby osiągnąć przewagę konkurencyjną muszą ze sobą kooperować. Rozwój MSP stymuluje konkurencyjność regionu, w którym działają. Badając powyższą zależność w pracy dokonano analizy danych statystycznych dotyczących konkurencyjności poszczególnych regionów Polski i sektora MSP, ich rozwoju oraz zależności między nimi. Stwierdzono, że rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, którego ważnym elementem jest kooperacja, stymuluje konkurencyjność regionu przyczyniając się do jego rozwoju.

Small and medium-sized enterprises are important to regional economy. SMEs, because of many obstacles to growth, have to cooperate with each in order to gain competitive advantage. The growth of SMEs stimulates competitiveness of their regions. The research of this relationship involves analysis of data, that are related to competitiveness of particular regions of Poland, SMEs, their development and relations between them. It has been proved, that the growth of small and medium-sized enterprises, as an important element of cooperation, stimulates influence on region competitiveness.
Cooperation and development at SME sector as stimulators of the region competitiveness
Keywords: sektor MSP; kooperacja przedsiębiorstw; finansowanie firm; region; konkurencyjność regionu