Świadczenia macierzyńskie i opiekuńcze ZUS w kontekście integracji z Unią Europejską - Leśniak Izabela (My University, 2008)
Celem pracy jest wskazanie problematyki pozyskiwania środków pieniężnych, a także zasad, reguł i procedur wypłaty świadczeń macierzyńskich i opiekuńczych. W rozdziale pierwszym przedstawiono istotę reformy ubezpieczeń społecznych oraz charakterystykę świadczeń. W ostatniej części rozdziału pierwszego przedstawiono również organizację zakładu oraz ogólną charakterystykę zadań przezeń realizowanych. Drugi rozdział zawiera dokładną charakterystykę w oparciu o unormowania prawne świadczeń krótkoterminowych wypłacanych z ubezpieczenia społecznego przez zakład z tytułu macierzyństwa oraz opieki. W rozdziale trzecim natomiast przedstawiono kontrole prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich oraz zmiany w zasiłkach macierzyńskich i opiekuńczych. W zakończeniu wstępu należy zwrócić uwagę na fakt, iż ze względu na wymogi instytucji, która udostępniła dane zastrzegła nieupublicznianie nazwy, w pracy dokonano w niektórych miejscach niezbędnych uproszczeń.
Maternity and caring benefits from the National Insurance Company in context with European Union integration
Keywords: ubezpieczenia społeczne; świadczenia macierzyńskie; świadczenia opiekuńcze; reforma; Zakład Ubezpieczeń Społecznych