Egzekucja administracyjna należności w praktyce funkcjonowania dolnośląskich Urzędów Skarbowych w latach 2000 - 2006 - Łobudzińska Agnieszka (My University, 2007)
Celem pracy jest analiza prawnych zasad egzekucji administracyjnej z uwzględnieniem rodzajów egzekucji, zasad jej prowadzenia oraz oceny realizacji procesów egzekucyjnych na przykładzie dolnośląskich Urzędów Skarbowych w latach 2002-2005. Tak sformułowany cel pracy zdeterminował sformułowanie następującej hipotezy badawczej: Hipoteza badawcza zakłada, że niespójność przepisów prawnych utrudnia funkcjonowanie podmiotów gospodarczych jak i sprawne realizowanie czynności egzekucyjnych przez organy skarbowe.
Execution of administrative amount due in practice of Lower-Silesian functioning Tax Revenue in years 2002-2006
Keywords: podstawy prawne egzekucji administracyjnej; podatki i opłaty pobierane przez Urząd Skarbowy; egzekucja z wynagrodzenia za pracę; egzekucja ze swiadczeń emerytalnych i ubezpieczenia społecznego; egzekucja z wierzytelności pieniężnych i praw majątkowych; egzekucja z nieruchomości; zasady prowadzenia egzekucji; wskaźniki ściągalności