System okresowej oceny pracowników - założenia a realizacja - Trojnacki Jacek (My University, 2008)
Celem pracy jest zebranie i uporządkowanie najważniejszych wiadomości związanych z funkcjonowaniem i kształtowaniem nowoczesnych systemów ocen pracowników. W tym celu omówiono zasady dotyczące funkcjonowania systemu okresowej oceny pracowniczej, ich założeń a realizacją na podstawie badań przeprowadzonych w organizacji. Pierwszy rozdział, to próba podania jednej wyczerpującej definicji miejsca i roli systemu okresowej oceny pracowniczej w polityce kadrowej przedsiębiorstwa, ponadto uwzględnia on również uwarunkowania w stosowaniu ocen pracowniczych. Omówiono także związek między oceną a pozostałymi funkcjami personalnymi. Przedstawiono również proces budowy systemu ocen okresowych pracowników, prezentując go w sposób graficzny. Ważnym podsumowaniem rozdziału pierwszego jest ilustracja związków pomiędzy systemem ocen a poszczególnymi funkcjami personalnymi. Rozdział drugi, dotyczy formalnych aspektów funkcjonowania systemów ocen pracowników. Określono w nim przewidywane przepisami kryteria kwalifikacyjne, które ocena może uwzględniać. Wskazano na rodzaje błędów popełniane w funkcjonujących systemach oceny pracowników, omówiono także kwestie dotyczące przedmiotu oraz podmiotu oceniania. Na zakończenie przedstawiono techniki oraz metody, jakie mogą być wykorzystywane w systemie oceny pracowników, uwzględniając podział na metody i techniki relatywne oraz absolutne. Szczególną uwagę poświęcono technikom assesment center oraz 360 stopniowej ocenie. Trzeci rozdział, poświęcony został na opisanie celu oraz zakresu niniejszej pracy. Uwzględnia on również wykorzystane metody badawcze oraz ich charakterystykę, odnajdujemy w nim również postawione hipotezy badawcze, które w dalszej części pracy poddajemy próbie udowodnienia. Skonstruowane zostały tu również pytania badawcze, mające na celu pomoc w udowodnieniu wyżej zawartych hipotez. W czwartym rozdziale dokonano analizy systemu ocen okresowych pracowników, na przykładzie firmy IBM Polska. W badaniach wykorzystano technikę kwestionariuszową, która dała podstawy do sformułowania wniosków i wytycznych zamieszczonych w niniejszej pracy. Wyniki przeprowadzonego badania pozwalają na twierdzenie, iż właściwie wdrożony system ocen okresowych pracowników prowadzi do uzyskiwania informacji zwrotnej o błędach popełnianych przez pracowników oraz przyczynia się do wzmacniania procesu motywacji pracowników.
Periodical employee assessment system - assumption versus implementation
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena pracowników; okresowe oceny pracownicze; techniki oceniania; system ocen pracowniczych