Informatyczna obsługa gabinetu stomatologicznego - Kieblesz Katarzyna (My University, 2006)
W niniejszej pracy pojawi się aspekt informatyzacji sposobów ewidencji w gabinecie stomatologicznym. Możliwości współczesnej stomatologii są wręcz nieograniczone. W ostatnich latach w tej dziedzinie medycyny wiele się zmieniło. Lekarze specjaliści wykorzystują najnowsze osiągnięcia techniki medycznej oraz wprowadzają najnowsze, sprawdzone i skuteczne metody leczenia. Jednak praca w gabinecie stomatologicznym polega nie tylko na leczeniu pacjentów. Wykonywane zabiegi muszą być również w odpowiedni sposób ewidencjonowane. Lekarz, dzięki takiej ewidencji, musi mieć możliwość odtworzenia historii leczenia pacjenta, tzn. musi mieć dostęp do informacji między innymi na temat rodzaju przeprowadzanych zabiegów, czasu, kiedy zostały wykonane, jakich materiałów użyto, a także o płatnościach za te zabiegi. Jest to potrzebne w pracy bieżącej, ale służy też planowaniu leczenia pacjentów. Niezbędne stało się wprowadzanie nowoczesnych metod ewidencji. Papierowe, obszerne kartoteki są obecnie zastępowane elektronicznymi bazami danych. Jest to tańszy i wygodniejszy sposób prowadzenia dokumentacji. Pozwala zaoszczędzić fizyczne miejsce w pomieszczeniach. Znacznie łatwiejsze jest również wyszukiwanie potrzebnych informacji, dzięki zaawansowanym mechanizmom wyszukiwania. Korzystanie ze specjalnych programów komputerowych do obsługi gabinetu stomatologicznego, to również lepsza ochrona danych przed niepowołanym dostępem, czy zniszczeniem. Dane są chronione hasłem dostępu. Bardzo dobrym zabezpieczeniem jest stosowanie specjalnych metod kryptologicznych, dodatkowo szyfrujących dane przesyłane przez formularze WWW podczas rejestracji w programie, w szczególności mowa tu o hasłach dostępu. W mojej pracy chciałabym zająć się przede wszystkim usprawnieniem działalności małego przedsiębiorstwa jakim jest praktyka stomatologiczna. Ma w tym pomóc napisana przez autorkę aplikacja do obsługi gabinetu stomatologicznego.
Keywords: technologie informatyczne; struktura bazy danych; działanie aplikacji; oprogramowanie; ewidencja pacjentów; obsługa gabinetu stomatologicznego