Bezpieczeństwo bankowości internetowej - Albinowski, Andrzej (My University, 2010)
Bankowość internetowa to stosunkowo młoda usługa, rozwojowi jej sprzyja dokonujący się postęp technologiczny, coraz lepiej rozbudowana infrastruktura Internetu, a także dostęp do niej. Celem pracy jest ukazanie, iż obecnie istnieje wiele zagrożeń bankowości internetowej, ale z drugiej strony istnieją bardzo skuteczne metody, które pozwalają się odpowiednio przed nimi zabezpieczyć. Efektywność wszelkich metod zabezpieczeń zależy głównie od samych klientów. Praca dodatkowo ma służyć uzasadnieniu hipotezy badawczej: Czynnik ludzki oraz niedostateczna edukacja internetowa jest najsłabszym ogniwem bezpieczeństwa bankowości internetowej. Bankowości internetowa jest dziedziną stosunkowo nową oraz dynamicznie rozwijającą się, jednakże jej tematyka jest nadzwyczaj aktualna, wywołująca szeroką dyskusję w kręgach jej klientów. Praca stanowi próbę zwięzłego ujednolicenia i usystematyzowania wiedzy z zakresu bankowości internetowej, z głównym nastawieniem na wskazanie wszelkich zagrożeń oraz sposobów zabezpieczeń przed nimi. Przeprowadzona analiza przykładów włamań w bankowości internetowej oraz analiza porównawcza stosowanych zabezpieczeń umożliwiła weryfikację hipotezy badawczej. Przedstawione argumenty, przemawiające za przyjęciem hipotezy są zgodne, że o bezpieczeństwie bankowości internetowej w największym stopniu decyduje zachowanie się, a nawet w zasadzie ogół zachowań jej użytkowników. Jest to poniekąd analogia do przedstawionych w pracy zagrożeń bankowości internetowej, w której największy udział mają błędy i przeoczenia użytkowników systemu, a także osób odpowiedzialnych za tworzenie zabezpieczeń.
Internet banking security
Keywords: bankowość elektroniczna; bezpieczeństwo transakcji internetowych; bezpieczeństwo depozytów bankowych; bankowość wirtualna