Analiza fundamentalna w aspekcie efektywności inwestycji w walory giełdowe (na przykładzie Polcolorit S.A. i Ceramiki Nowa Gala S.A.) - Zych Łukasz (My University, 2007)
Postępujący proces globalizacji rynków kapitałowych na całym świecie wymusza szeroką analizę uwarunkowań nieprzerywalnie kształtujących realia inwestycyjne, zapewniającą sprawny i efektywny przebieg procesu decyzyjnego. Jednym z najważniejszych elementów prowadzenia inwestycji w papiery wartościowe na rynku kapitałowym jest odpowiedni dobór instrumentów finansowych, a w szczególności określenie właściwego momentu kupna i sprzedaży papierów wartościowych. Wraz z rozwojem polskiego rynku kapitałowego systematycznie wzrasta zapotrzebowanie na coraz lepsze techniki rozpoznawania stanów rynku. Inwestorzy nieustannie starają się konstruować oraz lepsze systemy analityczne. Prawie wszystkie metody analityczne generują użyteczne informacje, które umiejętnie wykorzystane umożliwią lepsze zrozumienie rynku przez inwestorów. Wszystko to powoduje, że efektywne inwestowanie wymusza stosowanie odpowiednich narzędzi, a także ich ciągłego doskonalenia. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie analizy fundamentalnej, jako podstawowej metody badania i oceny atrakcyjności inwestycji w papiery wartościowe, będąc podstawą ich dalszej wyceny. Stanowi ona źródło szerokiej wiedzy o emitentach papierów wartościowych będąc nieodzownym narzędziem racjonalnego inwestowania na rynku kapitałowym. Praca przedstawia teorię z zakresu analizy fundamentalnej oraz możliwości jej wykorzystania w praktyce do budowy efektywnego portfela instrumentów finansowych.
Fundamental analysis in aspect of efficiency of investment to stock values (on example Polcolorit S.A. and Ceramics New Gallium S.A.)
Keywords: analiza fundamentalna papierów wartościowych; wartość przedsiębiorstwa; analiza branżowa; analiza makroekonomiczna; analiza finansowa; wycena akcji; analiza wskaźnikowa; rynek kapitałowy; wycena akcji POLCOLORIT S.A.; wycena akcji CERAMIKI NOWA GALA S.A.