Rozwój przedsiębiorczości w krajach transformacji na przykładzie Polski, Białorusi i Łotwy - Navitski, Stanislau (My University, 2012)
W niniejszej pracy zaprezentowano różnice w procesie zakładania oraz prowadzenia przedsiębiorstw w Polsce, na Białorusi oraz Łotwie. Zaprezentowana została wiedza teoretyczna o rodzajach przedsiębiorstw, zbadany stan ekonomiczny oraz przepisy prawnopodatkowe. Badanie zostało przeprowadzone w ww. państwach na terenie 5 miast, w ankiecie uczestniczyły średnie i małe przedsiębiorstwa. W poszczególnych państwach, proces zakładania przedsiębiorstw różni się w dużym stopniu. Z przeprowadzonych badań wynika, że najlepszym państwem do założenia własnego biznesu jest Łotwa, która zostawia Białoruś i Polskę daleko w tyle. W najważniejszym raporcie Doing Business, Łotwa zajmuje 22 miejsce, natomiast Polska i Białoruś zajmują odpowiednio 62 i 69. Wyniki ankiet potwierdziły zbieżność z ww. raportem. Niezbędnym było porównanie stanu ekonomicznego badanych Państw. Mimo że w latach 2009-2010 stan łotewskiej ekonomii był o wiele gorszy aniżeli Polskiej, lepsze warunki prawnopodatkowe oraz łatwość założenia przedsiębiorstwa wpłynęły pozytywnie na rozwój gospodarczy w tym kraju. Jako że porównywane raporty czerpią informacje tylko ze źródeł oficjalnych, dane ankietowania i dane raportów o Białorusi różniły się znacząco, ponieważ większość informacji na temat stanu ekonomicznego jest fałszowana, dla utrzymania wizerunku stabilnego kraju.

This thesis is presents differences in the process of establishing and running a business in Poland, Belarus and Latvia. There was presented theoretical knowledge about the types of businesses, examined the state of economic, tax and legal rules. The research was performed in countries listed above, in five cities. Medium and small enterprises were took part in the survey. In each country, the process of establishment a business is different in a considerable extent. The survey shows that the best country to set up their business is Latvia, which leaves Belarus and Poland behind. In the main report, Doing Business Latvia take 22nd place while Poland and Belarus take respectively 62 and 69 place. Survey results confirmed the convergence of the report above. An essential thing was to compare the economic condition of examined countries. Despite the fact that in 2009-2010 the state of the Latvian economy was much worse than Polish, better tax law and the ease of setting up a company had a positive effect on economic development of the country. As comparing reports draw information only from official sources, the survey and the reports about Belarus was significantly differ, because most of information about the financial condition is falsified to maintain a stable image of the country.
Entrepreneurship development in the developing countries on the example of Poland, Belarus and Latvia
Keywords: ekonomia; przedsiębiorstwa; raporty; przepisy podatko-prawne; swoboda gospodarcza; economy; company; reports; tax and legal rules; economic freedom