Motywacyjne aspekty oceny okresowej pracowników w Sądzie Rejonowym w Gorlicach - Bodak, Lucyna (My University, 2013)
Właściwie przeprowadzona ocena okresowa przynosi korzyści zarówno pracodawcy, jak i pracownikowi. W rezultacie takiej oceny pracownik otrzymuje informację zwrotną, dotyczącą jego pracy, wymagań przełożonych oraz możliwości dalszego rozwoju. Z kolei pracodawca zdobywa informacje o wiedzy, umiejętnościach, możliwościach i efektach pracy własnych pracowników. Zdobyta w ten sposób wiedza powinna stać się podstawą do podejmowania większości decyzji personalnych, szczególnie w planowaniu: zatrudnienia, ścieżek kariery, awansów, przeniesień pracowników na inne stanowiska. Informacje pozyskane w trakcie oceny okresowej powinny stanowić również podstawę do opracowania programów szkoleniowych, i polityki wynagradzania i premiowania pracowników. Pracodawca powinien indywidualnie dobierać odpowiednie instrumenty motywowania, aby pracownik mógł efektywnie wykorzystywać swój potencjał w danej organizacji. Prawidłowa ocena okresowa powinna zatem motywować pracownika do efektywnej pracy. Celem pracy było zweryfikowanie hipotezy – „Pracownicy Sądu Rejonowego w Gorlicach uważają, że ocena okresowa pracowników nie spełnia swojej motywacyjnej roli.” Badania zostały przeprowadzone w oparciu o autorski kwestionariusz jak i o analizę resortowych dokumentów – zewnętrznych i wewnętrznych aktów prawnych. Wynikiem przeprowadzonych badań jest pozytywna weryfikacja założonej hipotezy i stwierdzenie, że motywacyjna rola oceny okresowej przedstawiona w literaturze nie znajduje odzwierciedlenia w funkcjonowaniu badanej organizacji. Można zatem stwierdzić, że przeprowadzana ocena okresowa w Sądzie Rejonowym w Gorlicach nie pełni swej motywującej roli, lecz stanowi jedynie wyraz wyłącznie administracyjnego podporządkowania się przepisom regulującym odgórne wprowadzanie ocen okresowych.

A periodic evaluation, if properly carried out, benefits both the employer and employee. As a result of this assessment employee receives feedback on his work effects, managers requirements and information about potential for further career development. The employer gains information about their employees knowledge, skills, abilities and effects of work. The knowledge gained in this way should form the base for decisions considering the personnel, especially in the planning of new employment, planning career paths, promotions or transfers of employees to other positions. Evaluation results may be useful also for the development of training programs, as well as the foundation for wages and bonus policy. It is the employer task to i choose individually appropriate instruments which motivate the employee for effective use his full potential available in the organization. Such periodic assessment will motivate employees to work efficiently. The aim of this study was to verify the hypothesis - "The employees of the District Court in Gorlice don't believe in the motivational role of periodic evaluation of employees." Study was conducted using the originally developed questionnaire as well as analysis of documents - internal and external regulations. The result of the study is positive verification of the assumed hypothesis and finding that motivational role of periodic evaluation presented in the literature is not reflected in the functioning of the studied organization. It can therefore be concluded that the periodic evaluation carried out by the District Court in Gorlice is merely an expression of compliance with the rules governing the top - down implementation of periodic evaluations on the strictly administrative level and do not play any motivational role.
Motivational aspects of the Gorlice District Court employees periodic evaluation
Keywords: pracownik; motywowanie; ocena okresowa; system; rozwój; polityka personalna; employee; motivate; periodic evaluation; career development; employment policy