Wpływ środków finansowych Unii Europejskiej na rozwój społeczno-gospodarczy gminy Szczucin - Doś, Robert (My University, 2014)
Przedmiotem pracy jest przedstawienie wpływu dotacji, subwencji, jak również różnych innych instrumentów pomocowych Wspólnoty Europejskiej na rozwój gminy Szczucin. Weryfikacja hipotezy badawczej odbyła się przy pomocy analizy budżetu jednostki samorządu terytorialnego, jakim jest gmina Szczucin, a także zrealizowanych projektów unijnych. Całość została zamknięta wnikliwą analizą szans i zagrożeń oraz słabych i mocnych stron gminy wraz z wnioskami, które z niej wynikają. Podsumowując można stwierdzić, iż członkostwo w Unii Europejskiej otwarło perspektywy finansowania działalności inwestycyjnej w postaci europejskich funduszy, a pozyskane środki finansowe znacznie poprawiają poziom życia ludności, a także przyczyniają się do przyspieszenia rozwoju społeczno-gospodarczego jednostki samorządu terytorialnego. Dzięki środkom, które zostały pozyskane z dotacji możliwe stało się prowadzenie nowych inwestycji, na które wcześniej brakowało pieniędzy w budżecie gminnym, co jest szczególnie ważne, gdyż jednostka samorządu bez takiej pomocy często nie jest w stanie zapewnić swoim mieszkańcom właściwych warunków do pełnego funkcjonowania w strukturze zarówno społecznej, jak i gospodarczej gminy.

The aim of this dissertation is to present the influence of grant, subsidy and other aid instruments of the European Commonwealth on the development of the Municipality of Szczucin. The verification of the research hypothesis has been carried out after analyzing the budget of the local government unit, namely the budget of the Municipality of Szczucin, and after analyzing accomplished projects financed by the European Union. The whole ends with a thorough analysis of chances and threats, and relative strengths and weaknesses of the municipality including the conclusions that flow from it. In conclusion, the membership in the European Union has opened the perspective of financing for investment activities in the form of European funds. What is more, the financial resources greatly improve the standard of living of the population, and also contribute to accelerate socio-economic development of the local government unit. Thanks to acquired funds it became possible to implement new investments. If not for these grants, the local government would be unable to provide proper economical and social conditions for its citizens.
The influence of the European Union funds on the social and economical development of the municipality of Szczucin
Keywords: gmina; fundusze unijne; samorząd terytorialny; rozwój; budżet; municipality; funds of the European Union; local government; development; budget