Analiza sprawozdania finansowego w świetle międzynarodowych standardów rachunkowości na przykładzie firmy Artman S.A. w latach 2003 - 2005 - Kawa Marzena (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wyników zastosowania analizy sprawozdania finansowego na przykładzie spółki Artman S.A.. W pracy dokonano omówienia pojęcia rachunkowości w skali ogólnoświatowej. Zawarto definicję rachunkowości oraz wskazano jej cechy, zakres, funkcję i zasady. Ponadto omówiono międzynarodowe regulacje rachunkowości w działalności gospodarczej oraz rodzaje analizy finansowej jako jej integralnej części. Przedstawiono zasady i formy prezentacji sprawozdań finansowych takich jak: bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych, zestawienie zmian w kapitale własnym oraz informacja dodatkowa. Omówiono zarys analizy sprawozdań i zaprezentowano jej podstawowe obszary zastosowania. Poświęcono uwagę charakterystycznym, najczęściej stosowanym wskaźnikom analitycznym, które są stosowane w praktyce międzynarodowej. Dokonano charakterystyki firmy i na podstawie posiadanych danych liczbowych dokonano analizy finansowej sprawozdań.
The analysis of financial report in the light of international accounting standards
Keywords: finanse; analiza sprawozdania finansowego; rachunkowość; bilans; rachunek zysków i strat