W poszukiwaniu „pierwiastka sądeckiego”. Współczesne relacje między Nowym Sączem a Starym Sączem - Bodziony, Barbara (My University, 2015)
Tematem niniejszej pracy jest Nowy Sącz i Stary Sącz, jako miasta położone obok siebie, charakteryzujące się podobieństwami na różnych płaszczyznach oraz wzajemne korelacje obserwowane między mieszkańcami tych miast. Początkowa jej część przedstawia charakterystykę każdego z miast; ich historię a także poszczególne aspekty życia mieszkańców, takie jak kwestie geograficzne, turystyka i zabytki, gospodarka, oraz edukacja. Zebrane w w/w opracowaniu dane pozwoliły na przeprowadzenie analizy porównawczej Starego i Nowego Sącza oraz wyizolowanie podobieństw oraz zależności jakie istnieją między miastami. Ostatnia część pracy natomiast skupia się na strategiach rozwoju, jako nadrzędnych dokumentach zawierających plany działania w kierunku poprawy jakości życia mieszkańców. Na tym etapie również przeprowadzono analizę pod kątem identyfikacji działań kolektywnych obu miast, lub takich których realizacja przyniesie im wspólną korzyść. Powyżej opisane działania przeprowadzono na podstawie ogólnodostępnych danych a ich analiza pozwoliła na uzyskanie obrazu Starego i Nowego Sącza jako miast posiadających tytułowy wspólny „pierwiastek”.

This article is devoted to Nowy Sacz and Stary Sacz as closely located towns characterized by many similarities at several levels and to observed correlations between inhabitants of these towns. The opening part of the text contains characterisations of Nowy Sacz and Stary Sacz, presents their history and particular aspects of their inhabitants’ lives such as geographical issues, tourism and monuments, economy and education. The data collected in the article enables to conduct a comparative analysis of Nowy Sacz and Stary Sacz and to isolate similarities and relationships between these towns. The last part of the text is focused on development strategies as paramount documents containing plans of action intended to improve the inhabitants’ quality of life. On this level, there was conducted an analysis in order to identify collective actions of both towns or such projects which realization can bring them a common benefit. Described investigations are based on the public data which, after examining them, enables to obtain the picture of Nowy Sacz and Stary Sacz as towns having the common ‘element’ mentioned in the title.
In Search of ‘the Sącz Element’. Contemporary Relations Between Nowy Sącz and Stary Sącz
Keywords: korelacja; strategia; identyfikacja; podobieństwo; pierwiastek; correlation; strategy; identification; similarity; element