Analiza działalności marketingowej na przykładzie firmy Delecta S.A. - Żelazko Grzegorz (My University, 2003)
Celem pracy jest analiza działalności marketingowej na przykładzie firmy Delecta S.A. Wyjaśniono istotę marketingu, warunki wykorzystania, korzyści jakie płyną z jego stosowania oraz podstawowe zasady marketingowych działań. Omówiono instrumenty marketingu-mix oraz przedstawiono rynek artykułów spożywczych w Polsce. Przedstawiono genezę powstania i rozwoju firmy Delecta, analizę pozycji rynkowej , konkurentów i klientów oraz strukturę organizacyjną firmy. Zaprezentowano analizę instrumentów marketingowych w firmie Delecta oraz określono elementy strategii marketingowej i kierunki dalszego rozwoju firmy. Pokazano jak w firmie działają służby marketingowe i jakie stosuje przedsiębiorstwo metody badań marketingowych na rynku.
Keywords: marketing; zarządzanie marketingiem; marketing-mix; rynek artykułów spożywczych; instrumenty marketingowe; strategia marketingowa; badanie marketingowe