"Skradzione pokolenia". Analiza eksperymentu asymilacji Aborygenów australijskich w oparciu o międzynarodową ochronę praw człowieka - Przyłucki Piotr (My University, 2006)
Niniejsza praca powstała by odpowiedzieć na pytanie, czy australijski eksperyment socjalny, którego skutki widoczne są do dnia dzisiejszego, był zgodny z ówcześnie obowiązującymi prawami człowieka? W przeprowadzonej analizie czytelnik będzie mógł zapoznać się z strukturą społeczną i kulturą Aborygenów, elementami kolonizacji kontynentu australijskiego i polityki rządu kolonialnego wobec Aborygenów, elementami międzynarodowej ochrony praw człowieka, skutkami polityki asymilacyjnej oraz współczesną sytuacją Aborygenów ze „Skradzionych Pokoleń” i ich potomków.
"Stolen generations". An evaluation of an Australian assimilation experiment based on international human rights
Keywords: australijski eksperyment socjalny; aborygeni; prawa człowieka; polityka asymilacyjna; kolonizacja; politologia