Jak wpływać na różne typy osobowości, czyli sposoby motywowania pracowników na przykładzie wybranych firm z powiatu suskiego - Żądło, Marcin (My University, 2010)
Celem, jaki przyświecał stworzeniu tejże pracy, było zbadanie sposobów motywowania różnych typów osobowości. Jego osiągnięciu ma się przysłużyć ankieta przeprowadzona wśród różnych grup zawodowych, która dostarczy informacji praktycznych związanych z tą dziedziną. Chcąc zgłębić tajniki metod motywacyjnych, prowadzono obserwacje zachowań pracowników o różnych kwalifikacjach zawodowych i o różnym statusie społecznym, ze szczególnym uwzględnieniem różnorodności motywatorów dla tych grup. Trzeba jednak zaznaczyć, iż podczas badań skupiono się głównie na respondentach w wieku do lat 30, przez co nie ujęto przekrojowego obrazu grup respondentów. Zadecydowały tu ograniczenia logistyczne. Należy zatem na wyniki patrzeć przez pryzmat wskazanego zakresu. Podstawą do jego napisania były badania przeprowadzone na reprezentatywnej grupie ankietowanych. Niezbędne okazały się tu rozmowy z lokalnymi przedsiębiorcami, którzy posiadają szerokie doświadczenie w dziedzinie zarządzania ludźmi. Cel pracy został osiągnięty – dzięki przeprowadzonemu badaniu i przeanalizowaniu jego wyników otrzymano odpowiedzi. Przedstawiono w dokładny sposób konkretne czynniki, jakie mają wpływ na każdy z typów osobowości.
How to influence various personality types, or ways of motivating employees on the example of some companies from Sucha Beskidzka district
Keywords: motywacja; motywowanie pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; typy osobowości