Analiza systemu oceniania pracowników w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu - Tarasek, Albina (My University, 2010)
Obowiązek okresowej oceny pracowników samorządowych, wprowadzają przepisy ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (Dz.U. Nr 223, poz. 1458). Ocenie tej podlegają pracownicy samorządowi zatrudnieni na stanowiskach urzędniczych, w tym kierowniczych stanowiskach urzędniczych. W pracy przedstawiono charakterystykę systemu ocen w Sądeckim Urzędzie Pracy oraz przepisy określające obowiązek przeprowadzania oceny okresowej pracowników. Podjęcie badań przedstawionych w pracy, spowodowane jest chęcią bliższego poznania tematyki systemu oceniania pracowników jako kluczowego elementu zarządzania zasobami ludzkimi, zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Jako najbardziej przydatną metodę zbierania informacji, zastosowano w pracy metodę sondażu diagnostycznego. Technikami badawczymi są badania ankietowe, narzędziem badawczym jest natomiast kwestionariusz ankiety. Ankietę rozdano wszystkim pracownikom (z wyłączeniem pracowników obsługi, którzy nie podlegają ocenie, osób przebywających na urlopach macierzyńskich i osób, które odmówiły wypełnienia ankiet). Badania ankietowe pracowników wykazały, że generalnie system oceniania pracowników jest postrzegany pozytywnie przez pracowników i winien być kontynuowany. Jednak jest wiele obszarów w całym systemie oceniania, które należy dopracować. Jednym z nich jest dopracowanie sposobu przekazywania przez oceniających ich uwag i zastrzeżeń do realizowanych przez pracowników zadań i obowiązków.
An analysis of employee evaluation process in Sącz Labour Office in Nowy Sącz
Keywords: ocena pracowników; systemy ocen pracowników; organizacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; urzędy pracy