Wsparcie organizacyjno prawne osób niepełnosprawnych - Łaś, Marcin (My University, 2009)
Celem pracy jest pokazanie jak ważną rolę pełnią organizacje, które wspierają osoby niepełnosprawne w codziennym życiu oraz przedstawienie innych czynników, które mają znaczny wpływ na rozwój intelektualny i psychologiczny osób niepełnosprawnych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym została omówiona definicja niepełnosprawności oraz jej rodzaje. Następnie przedstawiona została klasyfikacja niepełnosprawności. Kolejno został przedstawiony status oraz uprawnienia osób niepełnosprawnych. W tym podpunkcie opisano prawa osób niepełnosprawnych, które im przysługują. Następnie pokazano problemy towarzyszące zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Przedstawiono możliwe prawa i ulgi, jakie mogą otrzymać pracodawcy zatrudniający osoby niepełnosprawne. Rozdział drugi obrazuje szeroko rozumianą pomoc osobom niepełnosprawnym przez organizacje pozarządowe, zakłady pracy chronionej, pomoc społeczną oraz pomoc udzielaną przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W rozdziale trzecim przedstawiono przedmiot oraz cel niniejszej pracy. Zobrazowano metody badawcze, jakie zostały wykorzystane w pracy. Rozdział czwarty zawiera ujęcie praktyczne. Odpowiedziano w nim na pytania badawcze zadane w rozdziale trzecim.
Support organizationally legal person incompetent
Keywords: osoby niepełnosprawne; zakład pracy chronionej; Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON)