Bankowość i system bankowy w Polsce na przełomie lat 2000 – 2010 – analiza i rozwój - Sekuła, Agnieszka (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie polskiej bankowości oraz polskiego systemu bankowego w Polsce na przełomie dziesięciu lat od 2000 r. do 2010 r. Pierwsza część pracy przedstawia rys historyczny polskiej bankowości, proces jej tworzenia się oraz uwarunkowania historyczne. W tej części pracy omówiona jest struktura bankowości w Polsce oraz proces jej rozwoju, rola i funkcje banku centralnego. Poruszony jest również co jest nieodzownym i bardzo ważnym elementem bankowości system nadzoru bankowego w naszym kraju. Zwrócono również uwagę na rodzaje banków działających w polskim systemie bankowym. Druga część pracy zawiera charakterystykę polskiej polityki pieniężnej, cele, funkcje, a także proces jej kreowania przez organy i instytucje naszego kraju oraz cały system bankowy. W związku z powyższym przedstawione są również instrumenty za pomocą których bank centralny oddziałuje na cały system zarówno bankowy jak i finansowy. Przedstawiona w tej części pracy jest również charakterystyka produktów oferowanych przez polskie banki, a także dokonana została analiza rodzajów operacji w polskim systemie bankowym. Ostatnia część pracy zawiera porównanie polskiego systemu bankowego z innymi systemami bankowymi, między innymi Stanów Zjednoczonych oraz wybranych krajów Unii Europejskiej. Omówiono zmiany w polskim systemie bankowym, a następnie porównano je z systemami bankowymi wybranych krajów. Przedstawiono proces dostosowania polskiego systemu bankowego do systemów bankowych Unii Europejskiej. Przeprowadzono analizę systemu bankowego w Polsce w latach 2000 – 2010 r., przedstawiając proces rozwoju, zmiany i dostosowywanie się polskiego systemu bankowego zarówno do standardów Unii Europejskiej jak i standardów światowych.

The objective of this thesis is to present Polish banking as well as Polish banking system throughout the decade from 2000 to 2010. The first part shows historical outline of Polish banking, its process of creation and historical conditions. The author describes here both the structure of banking in Poland, its developing process and its role together with the function of the central bank. It has been also paid attention to bank audit, which is considered to be vital and irrevocable factor in our country. There are many sorts of banks presented in this part. The second part of the thesis deals with characteristic of Polish financial policy, its aims, functions as well as its management within the whole banking system and managed by institutions and organs of our state. Therefore tools with which the central bank affects both the whole banking and financial system. Here we can also find out about characteristic products offered by Polish banks as well as there has been made an analysis of Polish banking system. The last part copes with a comparison of Polish banking system with those of other countries such as the United States of America and some European Union countries. Changes in Polish banking system have been described and then compared to the other countries banking systems. The process of fitting of Polish banking system to EU banking system has been presented. There has been made an analysis of banking system in Poland in the years 2000 – 2010, describing the development process and changes made to match both the EU and the world standards.
Banking system in Poland from 2000 to 2010 – analysis and development
Keywords: bankowość; system bankowy; bank centralny; polityka pieniężna; produkt bankowy; standardy bankowości