Pracoholizm jako negatywne zjawisko w procesie pracy. Osobowościowe i organizacyjne wyznaczniki funkcjonowania jednostki - Szczerba, Agnieszka (My University, 2011)
Pracoholizm jest bardzo złożonym problemem, dlatego w tej pracy zostało przedstawionych wiele podejść i koncepcji tego zagadnienia. Ponadprzeciętne zaabsorbowanie pracą spotyka się z jednej strony z pozytywnymi opiniami, gdyż dostarcza „zysków” psychicznych, a z drugiej z negatywnymi opiniami, ponieważ podobnie jak uzależnienie od alkoholu prowadzi do samowyniszczenia fizycznego, psychicznego i społecznego. W dostępnej literaturze przedstawiane są dwie prawdopodobne przyczyny; pożądanie celu lub przymus pracy, który objawia się niepokojem, napięciem, lękiem gdy się nie pracuje. Emocje jako mechanizm sterujący w pierwszym przypadku realizują potrzebę utrzymania doświadczanego zadowolenia i przyjemności, natomiast w drugim pragnienia uniknięcia niepożądanego napięcia i lęku. Analizując problem można zauważyć, że zarówno czynniki osobowościowe jak i organizacyjne wpływają na rozwój tego zjawiska. Pracoholikami stają się ludzie ambitni, dążący do uznania i prestiżu społecznego, jak również perfekcjoniści, osoby skłonne do rywalizacji, czy też jednostki pesymistycznie nastawione do świata. Dlatego dopóki ludzie nie będą wzajemnie szanować i dbać o zachowanie równowagi praca – rodzina (jak również i inne aspekty życia), dopóty pracoholizm będzie się szerzył w całej swojej złożoności i rujnował to, co nadaje życiu sens.
Workaholism as a negative phenomenon in the labor process. Personality and organizational determinants of individual functioning
Keywords: pracoholizm; uzależnienie; psychologia; człowiek a praca