Polityka wspierania małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) z funduszy europejskich w latach 2004-2006 - Stec, Katarzyna (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie celów i roli funduszy europejskich w polityce wspierania małych i średnich przedsiębiorstw, a także ocena poziomu ich wykorzystania i wpływu na kondycję MSP w Polsce. W tym celu zostaną zrealizowane wyznaczone cele szczegółowe: przedstawiona zostanie charakterystyka sektora MSP w Polsce oraz znaczenie, cele i instrumenty polityki wspierania małych i średnich przedsiębiorstw w UE, dokonana zostanie analiza założeń wsparcia dostępnego dla MSP z funduszy europejskich w latach 2004-2006, a także ocena stopnia wykorzystania tego wsparcia i jego wpływu na kondycję beneficjentów programów w Polsce oraz szacowany wpływ na kondycję sektora w Polsce. Praca składa się z 4 rozdziałów, wstępu i zakończenia. W pierwszym rozdziale zawarta jest charakterystyka małych i średnich przedsiębiorstw, gdzie przedstawione zostały ich kryteria wyróżnienia, słabe oraz mocne strony. W drugim rozdziale przedstawiona została istota i cele polityki wpierania małych i średnich przedsiębiorstw oraz narzędzia polityki ich wspierania. Trzeci rozdział zawiera charakterystykę wsparcia z funduszy europejskich dla MSP w latach 2004-2006, gdzie przedstawiona została struktura funduszy europejskich oraz charakterystyka Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw Rozdział czwarty przedstawia ocenę wykorzystania środków z SPO WKP przez MSP, wpływ wsparcia z programu SPO WKP na kondycję beneficjentów oraz szacowany wpływ na kondycję sektora MSP. Szukając odpowiedzi na pytania badawcze zastosowano analizę literaturową oraz analizę dokumentacji, wykorzystując aktualną literaturę oraz opublikowane dotychczas raporty, artykuły i inne materiały na temat wykorzystania środków unijnych oraz wpływu na kondycje sektora MSP w Polsce
The support policy for small and medium-sized enterprises (SMEs) from European funds in 2004-2006
Keywords: fundusze unijne; małe i średnie przedsiębiorstwa; ocena; polityka