Analiza procesu oceniania pracowników w Wydziale Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miasta Nowego Sącza - Majerska, Anna (My University, 2010)
Założeniem niniejszej pracy było przeprowadzenie analizy procesu oceniania pracowników Wydziału Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miasta Nowego Sącza. Obowiązkowa ocena pracowników została wprowadzona jako obowiązek ustawowy przed czterema laty. Głównym jej celem była poprawa jakości kadr zatrudnionych w administracji. Do przeprowadzenia badań wykorzystano ankietę, która została wypełniona przez pracowników Wydziału Zdrowia i Opieki Społecznej Urzędu Miasta Nowego Sącza. Analizując wyniki przeprowadzonych badań, można stwierdzić, że ogólnie nie jest źle, ale nie jest doskonale. Szczególną uwagę należałoby poświęcić informowaniu pracowników i formie przekazywania tych informacji na temat systemu ocen funkcjonującego w wydziale. Powinno się przekazać te informacje w taki sposób, aby stały się dla wszystkich zrozumiałe cele, zasady kryteria. Aby zostały w pełni uznane i zaakceptowane przez pracowników. Kolejną sprawą, którą należałoby zmienić będzie stopień wykorzystania wyników ocen. Wszelkie działania czyli awansowanie, nagradzanie, podwyżki, jeżeli są dokonywane w oparciu o wyniki oceny, powinny być uzasadniane w ten sposób, aby pracownicy mieli świadomość, że miała na nie wpływ uzyskana ocena. Również samej rozmowie oceniającej należałoby nadać taki tok, aby pracownicy mieli okazje porozmawiać o swojej pracy, kwalifikacjach i problemach występujących w trakcie pracy. Przeprowadzenie oceny pracowników jest obowiązkowe. Dlatego oceniać należy z pełną świadomością celu, rozsądnie, dobierając najskuteczniejsze metody. Należy dołożyć wszelkich starań aby unikać błędów.
An analysis of employee evaluation process in Health and Social Welfare Department of Nowy Sącz City Office
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; zarządzanie zasobami ludzkimi; administracja państwowa; systemy ocen pracowników; ocena pracowników