Ocena zdolności kredytowej małych i średnich przedsiębiorstw jako czynnik ograniczający ryzyko kredytowe w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu - Legutko, Ewa (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest wykazanie, że stosowane w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu procedury oceny zdolności kredytowej, skutecznie ograniczają ryzyko w zakresie kredytowania podmiotów sektora małych i średnich przedsiębiorstw, co pośrednio wpływa na bezpieczeństwo całego portfela kredytowego tego banku. Jako zasadniczy element procedury udzielania kredytów, omówiona została metodyka oceny zdolności kredytowej podmiotów prowadzących działalność gospodarczą, która jest podstawą podejmowania decyzji kredytowych w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu. W części empirycznej wykonano szereg analiz na danych charakteryzujących działalność kredytową tego banku w okresie od 2010 do 2012 roku. W pierwszej kolejności oceniono jakość należności kredytowych podmiotów sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Analiza struktury jakościowej tego portfela wykazała, że około 98% stanowią kredyty o sytuacji normalnej. Pozostała część to kredyty poniżej standardu i wątpliwe, bez udziału kredytów straconych. Świadczy to o wysokim poziomie bezpieczeństwa tych należności. Następnie podjęto próbę oceny poziomu ryzyka kredytowego należności brutto sektora MŚP, mierzonego wskaźnikiem kredytów zagrożonych, w odniesieniu do sektora bankowego, sektora banków spółdzielczych i sektora banków komercyjnych. Do porównania wykorzystano dane o należnościach brutto sektora niefinansowego, publikowane przez Urząd Komisji Nadzoru Finansowego. Badania wykazały, że kształtujący się w Banku Spółdzielczym w Nowym Sączu na poziomie około 2% wskaźnik kredytów zagrożonych, jest znacznie niższy od wskaźników charakteryzujących analizowane grupy banków. Analizując strukturę podmiotową portfela kredytowego Banku Spółdzielczego w Nowym Sączu stwierdzono, że należności kredytowe sektora małych i średnich przedsiębiorstw, stanowiące ponad 40% tego portfela, w dużym stopniu decydują o jego bezpieczeństwie. Porównanie wysokości wskaźnika kredytów zagrożonych w całym portfelu kredytowym do wysokości wskaźnika kredytów zagrożonych w obrębie kredytów sektora małych i średnich przedsiębiorstw wykazało, że ich poziom jest bardzo zbliżony. Pozwoliło to na wysnucie wniosku, że kredyty te są na równie wysokim poziomie jakościowym, jak kredyty innych podmiotów i nie obniżają poziomu bezpieczeństwa całego portfela kredytowego Banku Spółdzielczego w Nowym Sączu. Słowa kluczowe: Bank Spółdzielczy w Nowym Sączu, podmioty sektora małych i średnich przedsiębiorstw, kredyty, jakość portfela kredytowego, należności brutto, metodyka oceny zdolności kredytowej, ryzyko kredytowe, wskaźnik kredytów zagrożonych, analiza.

The purpose of this essay is to indicate, that procedures of creditworthiness evaluation applied in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz, effectively diminish risk involved in giving credits to entities belonging to small and medium-sized enterprises sector, which finally has indirect but significant influence on the safety of the bank’s credit portfolio. As far as the procedure of approval for a loan is concerned, one of the crucial issues taken into account in the process of decision making in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz, is the methodology of evaluating potential borrowers’ creditworthiness, what has been described underneath, as well. In the empirical part of this essay, a series of analyses has been conducted based on data characterizing lending activity during the period between 2010 and 2012. At first the quality of amounts due, that SMEs were owing bank, has been examined. The study of the quality structure of the bank’s credit portfolio has shown that loan repaid on time accounted for about 98% of total loans. The rest were credits past-due and questionable ones, however without any uncollectible loans, which proved great safety of those receivables. Furthermore, the risk level of all receivables owed by SMEs has been estimated, measured by impaired loans ratio, compared with the banking sector, also with other cooperative banks, and commercial banks. The comparison has been made based on the official data concerning non financial sector debt, published by Urząd Komisji Nadzoru Finansowego. The study has proved that 2% impaired loans ratio in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz was considerably lower than in other banks. Moreover, the study of the above mentioned bank’s credit portfolio structure by entities, has shown that receivables of SMEs, accounting for 40% of the total loan liabilities, significantly affected bank’s safety. In addition, the impaired loans ratio estimated for SMEs was similar to the total impaired loans ratio in bank’s credit portfolio. In conclusion, the quality of debt of SMEs and the quality of other debts were alike and did not decrease safety of credit portfolio of Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz.
Evaluation of Creditworthiness of Small and Medium Enterprises as a Factor Diminishing Credit Risk in Bank Spółdzielczy in Nowy Sącz
Keywords: Bank Spółdzielczy; Nowy Sącz; podmioty sektora małych i średnich przedsiębiorstw; kredyty; jakość portfela kredytowego; należności brutto; metodyka oceny zdolności kredytowej; ryzyko kredytowe; wskaźnik kredytów zagrożonych; analiza; SMEs sector entities; credit; loan portfolio quality; gross amounts receivable; methodology of creditworthiness evaluation; credit risk; impaired loans ratio; analysis