BRE Bank jako inwestor giełdowy - Jaworski Marcin (My University, 2005)
BRE Bank zaliczany jest do grona najważniejszych instytucji finansowych w Polsce pod względem posiadanego kapitału, rozmiarów działalności, tempa rozwoju, różnorodności oferowanych produktów oraz wysokiego poziomu technologii bankowej. BRE Bank specjalizuje się w kompleksowej obsłudze przedsiębiorstw. Wraz z kilkunastoma spółkami strategicznymi tworzy Grupę BRE Banku zapewniającą kompleksową i nowoczesną ofertę usług finansowych. Aby zająć tak wysoką pozycję na rynku ważne jest właściwe zarządzanie pieniądzem banku. Bank musi być bardzo kreatywny w pozyskiwaniu kapitału. Dzięki temu będzie posiadał finanse, ażeby wciąż się rozwijać i doskonalić swoją ofertę. Pozyskiwanie kapitału przez bank jest jedną z najważniejszych dziedzin jego działalności, dlatego też celem niniejszej pracy jest przedstawienie BRE Banku jako inwestora na Giełdzie Papierów Wartościowych.
Keywords: zarządzanie finansami banku; rynek pieniężny; rynek kapitałowy; lokaty międzybankowe; papiery wartościowe; bony skarbowe; certyfikaty depozytowe; akcje; obligacje; bony komercyjne; BRE Bank