Rekrutacja i selekcja pracowników. Analiza procesu na przykładzie Urzędu Gminy w Grybowie - Król, Aneta (My University, 2012)
Dobór odpowiednich pracowników do pracy w organizacji, stanowi jedną z głównych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. Pozyskiwanie pracowników obejmuje metody przyjmowania pracowników, zatrzymania ich w organizacji, oraz zapewnienia produktywnego charakteru ich pracy. Do najważniejszych aspektów pozyskiwania pracowników należy proces rekrutacji i selekcji, czyli działania mające na celu pozyskiwanie określonej liczby kandydatów ubiegających się o pracę, oraz wybraniu tych, którzy są najbardziej odpowiedni z punktu widzenia danego stanowiska. Głównym przedmiotem tej pracy jest analiza procesu rekrutacji i selekcji na przykładzie Urzędu Gminy w Grybowie, oraz charakterystyka stosowanych w tym celu technik i metod. Została ona przeprowadzona na podstawie wywiadu z pracownikami urzędu gminy, udostępnionych materiałów w urzędzie oraz kwestionariusza ankiety. Z analizy wynika, iż w urzędzie gminy korzysta się wystarczającej ilości źródeł pozyskiwania personelu, a w procesie rekrutacji i selekcji są stosowane odpowiednie metody oraz techniki pozwalające na wybranie odpowiedniego kandydata na wakujące stanowisko.

Selection of appropriate staff to work in the organization, is one of the main functions of human resource management. Obtaining staff includes methods of recruitment, to keep them in the organization, and to ensure a productive nature of their work. The most important aspects of recruitment to recruitment and selection process, the efforts to attract a certain number of candidates applying for the job, and select those that are most appropriate in terms of the job. The main object of this work is to analyze the recruitment and selection process on the example of the Municipal Office in Grybów, and the characteristics used for this purpose techniques and methods. It was carried out on the basis of interviews with employees of the office of the community, available in the Office of the materials and questionnaire. The analysis shows that, in the Municipal Office uses a sufficient amount of personnel resources, in the process of recruitment and selection of the suitable methods and techniques for selecting the right candidate for the vacant position.
Recruitment and selection of staff. Analysis of the process on the example of the municipal office in Grybów
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; selekcja; adaptacja; Urząd Gminy w Grybowie; human resources management; recruitment; selection; adaptation; Municipal Office of Grybów