Analiza organizacyjnych i personalnych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa na przykładzie Grodzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Nowym Sączu - Machowski, Michał (My University, 2009)
Zasoby ludzkie aktualnie stanowią coraz bardziej istotny element aktywów każdego przedsiębiorstwa. To właśnie ludzie w coraz większym stopniu decydują o sukcesie firmy na rynku. Efektywność wykorzystania zasobów ludzkich w firmie zależy przede wszystkim od właściwej organizacji pracy, która decyduje o tym czy firma jest w stanie działać sprawnie i skutecznie. Dlatego też można stwierdzić, że obydwa te obszary, wzajemnie ze sobą powiązane, przede wszystkim powinny być przedmiotem wnikliwej analizy funkcjonowania przedsiębiorstwa i każdej innej organizacji. Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzona zostanie tego rodzaju analiza Grodzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Nowym Sączu. Przeprowadzona zostanie ona w oparciu o dane pochodzące z lat 2006-2008. Głównym celem tej analizy będzie identyfikacja problemów organizacyjnych i personalnych w przedsiębiorstwie. Wśród celów cząstkowych badań natomiast znajdą się: określenie i opis struktury organizacyjnej firmy, wyszczególnienie form organizacji pracy w przedsiębiorstwie, zbadanie zakresów kompetencji i obowiązków na poszczególnych stanowiskach oraz wskazanie i ocena form zatrudnienia stosowanych w firmie, analiza stanu i struktury zatrudnienia, analiza ruchliwości pracowniczej, analiza wydajności pracy oraz analiza kosztów pracy. Pierwszy rozdział poświęcony zostanie teoretycznym zagadnieniom organizacyjnych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa. Znajdzie się w nim definicja organizacji i zarządzania wraz z charakterystyką poszczególnych funkcji zarządzania. W tej części pracy zdefiniowana i opisana zostanie również struktura organizacyjna firmy, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w strukturze, jakie zachodziły w przedsiębiorstwach na przestrzeni lat. W drugim rozdziale znajdą się teoretyczne zagadnienia personalnych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa. Przede wszystkim zdefiniowane zostanie pojęcie zasobów ludzkich, podjęta zostanie także próba uzasadnienia rosnącego znaczenia pracowników jako jednego z najważniejszych aktywów każdego przedsiębiorstwa. W tej części pracy znajdzie się również opis zakresu analizy tych zasobów w firmie, ze szczególnym uwzględnieniem analizy na poziomie całej organizacji. Ponadto zaprezentowane zostaną cztery najistotniejsze rodzaje tej analizy, a mianowicie: analiza stanu i struktury zatrudnienia, analiza ruchliwości pracowniczej, analiza kosztów pracy oraz analiza wydajności pracy. Rozdział trzeci poświęcony zostanie metodologii badań własnych. Przedstawiony zostanie w nim cel i zakres badań, metody prowadzenia tych badań, a także opis analizowanej firmy. W tej części pracy opisany zostanie przebieg tej analizy, trudności występujące w trakcie badań, a także aktualna sytuacja badanego przedsiębiorstwa na rynku. Ostatni rozdział zawierał będzie analizę wyników przeprowadzonych badań. Analiza ta podzielona zostanie na kilka części, obejmujących badania przeprowadzone za pomocą poszczególnych metod. Pierwsza z nich dotyczyć będzie analizy stanu i struktury zatrudnienia w firmie, wraz z próbą uchwycenia dynamiki zmian w tym zakresie na podstawie analizy ruchliwości pracowniczej. Druga część analizy zawierać będzie opis strategii i polityki personalnej w badanym przedsiębiorstwie. Trzecia część dotyczyć będzie efektywności wykorzystania zasobów ludzkich w Grodzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej, zbadanej przy pomocy analizy kosztów pracy oraz analizy wydajności pracy. Wreszcie ostatnia część poświęcona zostanie badaniu organizacji pracy w firmie. Ponadto w rozdziale tym znajdą się propozycje najważniejszych zmian, które mogłyby być wprowadzone w firmie celem poprawy efektywności jej funkcjonowania w aspekcie organizacyjnym i personalnym.
Analysis of organizational and personal aspects of company based on Grodzka Spółdzielnia Mieszkaniowa in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie; zarządzanie zasobami ludzkimi