Zarządzanie przedsiębiorstwem a życie rodzinne menedżera - Pałach, Aneta (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie roli i znaczenia menedżera w procesie zarządzania przedsiębiorstwem oraz wpływ jego pracy na życie rodzinne. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiona zostanie rola i zadania menedżera. Na początek omówiono definicję zarządzania przedsiębiorstwem. Następnie scharakteryzowano funkcje zarządzania oraz style przywództwa. W dalszej części rozdziału opisano cechy skutecznego menedżera, jego rolę i zadania oraz charakter jego pracy. W rozdziale drugim przedstawiono równowagę między życiem osobistym a zawodowym menedżera. Na początku krótko przedstawiono pojęcie i znaczenie rodziny oraz pracy zawodowej. Następnie przedstawiono rodzaje modeli rodziny oraz fazy życia rodzinnego a rozwój zawodowy menedżera. Na zakończenie opisano możliwości integrowania życia zawodowego i pozazawodowego menedżera. Ostatni rozdział przedstawia analizę i wnioski z przeprowadzonych badań ankietowych wśród menedżerów kilku dębickich małych i średnich przedsiębiorstw. Praca została napisana w oparciu o literaturę z zakresu zarządzania, pracy menedżera i psychologii pracy i rodziny. Ponadto korzystano ze stron internetowych oaz ciekawych artykułów z czasopism dotyczących tematyki pracy.
Managing a company and family life of a manager
Keywords: zarządzanie; przywództwo; menedżer; praca; rodzina