Monitorowanie sieci bezprzewodowych - Dudek Marcin (My University, 2007)
W infrastrukturze teleinformatycznej współczesnej organizacji jak i osób prywatnych kwestie monitorowania oraz zarządzania mają fundamentalne znaczenie. Monitorowanie stricte sieci komputerowych (a w szczególności ze względu na rodzaj medium jakim są fale radiowe sieci bezprzewodowych) powinno być „chlebem powszednim” każdej szanującej się firmy, jak i odpowiedzialnego administratora. Istnieje wiele przesłanek do tego aby kwestie obserwowania sieci uznać za konieczność. Po pierwsze, monitorowanie sieci w dużym stopniu przyczynia się do poprawy efektywności sieci. Wczesne monitowanie ewentualnych zagrożeń i usterek może zapobiegnąć daleko idącym negatywnym konsekwencją. Po drugie i bardzo ważne odpowiednie kontrolowanie sieci daje nam bezpieczeństwo tejże struktury. Korzystamy w coraz większym stopniu z dobrodziejstw Internetu i sieci komputerowych załatwiając wiele istotnych dla nas rzeczy. Wiele z nich jak np. operacje na kontach bankowych wymaga bezpiecznej i sprawnej infrastruktury sieciowej. Po trzecie, kontrolowanie sieci pozwala nam na efektywne ocenianie jej wydajności oraz zapotrzebowań na uaktualnianie oraz zmiany w konfiguracji. Celem tej pracy jest pokazanie jak ważne w dzisiejszych czasach jest nie tylko szerzenie idei tworzenia i rozbudowywania istniejących infrastruktur sieci komputerowych, ale również odpowiednie zarządzanie i monitorowanie przy wykorzystaniu odpowiedniego oprogramowania.
Monitoring of wireless networks
Keywords: sieci bezprzewodowe; wizualizacje sieci; monitorowanie zasobów systemowych urządzeń; obciążenie procesora; wykorzystanie pamięci; liczba sesji; monitorowanie usług sieciowych; parametry statystyczne; narzędzia diagnostyczne; SNMP; bezpieczeństwo sieci bezprzewodowych; skanowanie i analiza sieci bezprzewodowych