Analiza wybranych instrumentów działalności marketingowej banków PKO BP S.A. i BPH S.A. - Nowak Rafał (My University, 2006)
Podstawowym krokiem w bankowej działalności marketingowej jest badanie rynku, nieustanne śledzenie zmieniających się na niej zdarzeń, ciągły proces gromadzenia informacji i ich przetwarzanie. Celem pracy jest analiza sposobów wykorzystywania wybranych instrumentów działalności marketingowej banków PKO BP S.A. i BPH S.A. Scharakteryzowano podstawowe produkty bankowe zwracając uwagę na ich marketingowy charakter oraz atrakcyjność dla klienta. Omówiono specyfikę marketingu bankowego. Oraz koncepcje zarządzania marketingu w bankach. Ukazano instrumenty działań marketingowych oraz znaczenie badań marketingowych. Przedstawiono marketingowy charakter produktów bankowych, ich strukturę oraz ocenę. Opisano cykl życia produktów bankowych oraz podstawowy asortyment banków. Przestawiono bankowe kanały dystrybucji i ich ewolucję ze szczególnym uwzględnieniem najnowocześniejszych kanałów dystrybucji bankowej, czyli bankowości telefonicznej i internetowej. Zaprezentowano historię banków PKO BP S.A. i bank BPH S.A., ich organizacje i zarządzanie. Pokazano aktualny stan rynkowy obu banków jak również strategiczne koncepcje na przyszłość. Dokonano analizy wybranych przedmiotów działalności obu banków, przedstawiono podstawowe elementy działalności banków oraz koszty (opłaty i prowizje) związane ich prowadzeniem.
The analysis of selected marketing strategies in PKO BP S.A and BPH S.A.
Keywords: marketing bankowy; zarządzanie marketingowe; produkt bankowy; działania marketingowe w bankowości; bankowe kanały dystrybucji; bankowość internetowa; bankowość elektroniczna; home banking