Wykorzystanie środków finansowych z Unii Europejskiej przez gminy wiejskie w Polsce na przykładzie gminy Rzepiennik Strzyżewski - Mikos-Wójcik, Renata (My University, 2009)
Praca poświęcona jest absorpcji unijnych środków finansowych przez Polskę ze zwróceniem szczególnej uwagi na ich pozyskiwanie przez gminy wiejskie. Podjęto próbę prześledzenia możliwości uzyskania finansowego wsparcia jakie stworzyła Unia Europejska dla Polski oraz przedstawienia wymiaru i sposobu jego wykorzystania na szczeblu krajowym, regionalnym i lokalnym. Istotą pracy było wykazanie na podstawie danych empirycznych zakresu i sposobu wykorzystania wspólnotowych środków finansowych przez gminę Rzepiennik Strzyżewski. Sformułowano następujące problemy badawcze: zakres i kierunki uczestnictwa Polski w absorpcji środków z Unii Europejskiej; zaangażowanie samorządów gmin wiejskich w pozyskiwanie unijnych funduszy na finansowanie przedsięwzięć inwestycyjnych ze szczególnym uwzględnieniem gminy Rzepiennik Strzyżewski; wpływ otrzymanego wsparcia na rozwój małych gmin wiejskich na przykładzie badanej Gminy. Praca podzielona została na cztery części. W rozdziale pierwszym zebrano wiadomości związane z genezą wejścia Polski do Unii Europejskiej. W tej części pracy zaprezentowano również rozmiary i kierunki unijnego wsparcia dla Polski w okresie przedakcesyjnym oraz w pierwszym etapie członkostwa. Zaprezentowano także priorytetowe dziedziny wsparcia w nowej Perspektywie Finansowej na lata 2007 – 2013. W rozdziale drugim dokonano diagnozy potrzeb i możliwości rozwoju społeczno – gospodarczego gminy Rzepiennik Strzyżewski. Sytuacja społeczno - ekonomiczna badanej Gminy stała się punktem wyjścia do szerszych rozważań o celowości i zakresie wykorzystania unijnych środków przez gminy wiejskie, o czym jest mowa w rozdziale III. Ta część pracy ma charakter badawczy i oparto się w niej na danych liczbowych dotyczących wykorzystania środków unijnych w omawianej Gminie na tle województwa małopolskiego. W ostatniej części pracy dokonano bilansu doświadczeń związanych z pozyskiwaniem funduszy wspólnotowych będących udziałem gmin wiejskich w Polsce. Ten rozdział to również próba odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób finansowe wsparcie z Unii Europejskiej wpłynęło na rozwój przedstawionej Gminy. Rozdział ten stanowi jednocześnie zakończenie pracy. W pracy wykazano, że fundusze unijne odgrywają istotną rolę w finansowaniu gminnych przedsięwzięć inwestycyjnych, a często są jedynym źródłem umożliwiającym lokalny rozwój społeczno – gospodarczy.
The use of financial means in the European Union by the local governments in Poland on the basis of the local government Rzepiennik Strzyżewski
Keywords: fundusze unijne; Polska; finansowanie inwestycji w gminie