Porównanie wpływu normy ISO serii 9001 na zarządzanie jakością w firmie usługowej i produkcyjne - Dziedzic Magdalena (My University, 2004)
Głównym celem pracy jest przedstawienie Systemu Zarządzania Jakością na podstawie normy serii ISO 9001 w dwóch firmach. W tym celu dokonano przeglądu literatury przedmiotu, jak również przeanalizowano System Zarządzania Jakością na podstawie norm serii ISO funkcjonujący w dwóch, różniących się między sobą profilem działalności, firmach. Pierwsza z nich to firma usługowa zajmująca się transportem międzynarodowym, firma Trans – Południe. Druga, przeanalizowana pod kątem Systemu Zarządzania Jakością firma to Zakład Obróbki Marmuru Jabo Marmi, zajmujący się głównie produkcją wyrobów z marmuru i granitu.
Keywords: zarządzanie jakością; kompleksowe zarządzanie jakością; klient; benchmarking; normy ISO serii 9000; certyfikaty; księga jakości; firma transportowa