System pobierania i dystrybucji danych - Sumera Krzysztof (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy licencjackiej było przygotowanie kompletnego systemu do pobierania danych z różnych źródeł, a następnie udostępnienie ich zainteresowanym użytkownikom. System pobiera dane nie tylko z różnych źródeł, ale i w różnym formacie. Przykładowymi danymi mogą być kursy walut NBP i wyniki Dużego Lotka. Jak łatwo można zauważyć dane te różnią się miedzy sobą. Niejednorodność danych jak i ich źródła utrudniają znacznie automatyzacje procesu, co w konsekwencji wymusza na systemie, aby był on w jak największym stopniu konfigurowalny przez Administratora.
Data collection and distribution system
Keywords: projekt systemu pobierania i dystrybucji danych; programowanie; konfiguracja BIOSu; instalacja systemu Debian; kompilacja pakietów; MySQL; PHP; OpenSSL; konfiguracja Apache-a; automatyzacja poprzez CRON; DBAdmin (System zarządzania)