Wykorzystanie techniki sieciowej CPM w procesie planowania i kontrolowania projektu na przykładzie przedsięwzięcia projektowego firmy ANMART - Gładysz, Elżbieta (My University, 2010)
Celem ogólnym niniejszego opracowania jest syntetyczne, kompleksowe przedstawienie problematyki zarządzania projektami i odniesienie jej do konkretnego, przeanalizowanego projektu zrealizowanego w wybranej firmie. Celem szczegółowym pracy, jest przedstawienie roli jednej z metod wykorzystywanych w procesie zarządzania projektami – metody CPM w procesie planowania i kontrolowania przedsięwzięcia projektowego. Intencją Autorki pracy było zidentyfikowanie zarówno korzyści, jak również ograniczeń związanych z wykorzystaniem tej metody w projekcie. Analizę znaczenia metody CPM przeprowadzono na podstawie projektu zrealizowanego w wybranym przedsiębiorstwie. W pracy postawiono 4 hipotezy badawcze: H1. Zastosowanie metod zarządzania projektami w przedsiębiorstwie skutkuje poprawą komunikacji i zwiększeniem poczucia zespołowości wśród pracowników. H2. Prawidłowe zarządzanie projektem wpływa na szybszą i mniej biurokratyczną realizację procesów wdrażanych przez różne działy. H3. Stosując zarządzanie projektami, firma może uniknąć „pustych przebiegów” i demotywacji w wyniku ustalenia jasnych priorytetów w projektach. H4. Wykorzystanie metody CPM w procesie zarządzania projektem ułatwia osiągnięcie podstawowych parametrów przedsięwzięcia projektowego. Analizowano zastosowanie techniki CPM w procesie zaprojektowania nowego mechanizmu zamykającego do zawiasu okna dachowego przez firmę ANMART. Podsumowując można stwierdzić, że nieprawidłowe zarządzanie projektami prowadzi do niepotrzebnych przeróbek i kosztów, opóźnień, niezadowolenia i wrogich relacji. Na zespół projektowy negatywny wpływ mają opóźnienia projektu, którego dałoby się uniknąć dzięki lepszemu planowaniu i ściślejszej kontroli nad projektem.
Use of CPM network techniques in planning and controlling project as an example of ANMART company project's
Keywords: zarządzanie projektem; planowanie projektu; kontrola; metody sieciowe; metoda CPM (Critical Path Method)