Stres i wypalenie zawodowe wśród pielęgniarek Oddziału Kardiologii Inwazyjnej w Nowym Sączu - Smoleń, Mateusz (My University, 2013)
Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Pierwsza część zawiera charakterystykę pojęć, modele, czynniki ryzyka stresu oraz wypalenia zawodowego. Osoba narażona na ciągły stres związany z pracą zaczyna odczuwać dolegliwości fizyczne i psychiczne, które wpływają na jakość wykonywanych czynności. Narasta w niej frustracja, złość, zmniejsza się motywacja do działania, aż w końcu ulega wypaleniu zawodowemu. Zjawisko to może dotknąć każdego. Jednak najbardziej na tego typu problemy narażeni są przedstawiciele zawodów wymagających intensywnych kontaktów z ludźmi. Część empiryczna przedstawia wyniki badań, które miały charakter anonimowy i dobrowolny. W badaniach brały udziały pielęgniarki i pielęgniarze Oddziału Kardiologii Inwazyjnej w Nowym Sączu. Analiza przeprowadzonych badań ujawniła, że pracownicy biorący udział w badaniach są zadowoleni ze swojej pracy, mają świadomość odpowiedzialności jaka na nich spoczywa, potrafią radzić sobie w sytuacjach stresowych i nie obserwują u siebie objawów wypalenia zawodowego.

This paper is a theoretical and empirical. The first part of the paper presents a concept, models, risk factors of stress and burnout. A person continuously exposed to work-related stress begins to feel the physical and mental ailments that affect the quality of their operations. It builds frustration, anger, decreased motivation to act, and eventually burnout is. This phenomenon can affect anyone. However, most of these problems are exposed to professions that require extensive contact with people. Some empirical research shows used for the anonymous and voluntary survey. The study took shares nurses Department of Invasive Cardiology in Nowy Sącz. The results and hypotheses show that workers who took part in the study are satisfaction with their work, they are aware of the responsibility that rests on them and they are able to cope with stressful situations and they don’t have the signs of burnout.
Stress and professional burnout among nurses Department of Invasive Cardiology in Nowy Sącz
Keywords: stres; wypalenie zawodowe; symptomy; pielęgniarstwo; stress; professional burnout; symptom; nursing