Analiza porównawcza produktu bankowego "Kredyt na zakup mieszkania" na przykładzie wybranych banków polskich i austriackich - Kozdrowska Bogusława (My University, 2006)
Kredyt bankowy stanowi obecnie jeden z najbardziej rozpowszechnionych produktów bankowych oferowanych klientom, często umożliwiający im realizację życiowych planów. Kredytowanie wiąże się z szeregiem działań wymagających dużej staranności od pracowników banku, ponieważ nawet niepozorne błędy mogą w efekcie doprowadzić do udzielenia kredytu niewłaściwej osobie, czego następstwem może być jego niespłacenie. Obciążenia z tego tytułu ponosi bank, który swoje koszty przenosi następnie na klientów. Celem niniejszej pracy jest analiza porównawcza produktu bankowego „kredyt na zakup mieszkania” na przykładzie banków polskich i austriackich. Hipoteza badawcza zakłada, iż po wejściu Polski do Unii Europejskiej oferta kredytowa banków austriackich w zakresie kredytów mieszkaniowych jest tańszą alternatywą w porównaniu z bankami polskimi. Przedstawiono istotę działalności kredytowej banków komercyjnych. Dokonano charakterystyki kredytu bankowego, przedstawiono klasyfikację kredytów, oraz różnice pomiędzy kredytem i pożyczką bankową z uwzględnieniem ryzyka bankowego i kredytowego. Zaprezentowano sposoby zabezpieczenia zwrotności kredytów, wnioski kredytowe i metody oceny zdolności kredytowej, a także prawne metody zabezpieczania spłaty kredytów oraz monitoring kredytowy. Przedstawione zostały oferowane przez banki produkty, ich grupy docelowe klientów, wyniki finansowe oraz działalność międzynarodowa poszczególnych grup finansowych, do których należą badane banki. Została przeprowadzona analiza porównawcza produktu bankowego, kredyt na zakup mieszkania oferowanego przez trzy polskie i trzy austriackie banki. Przeanalizowano w nim poszczególne kredyty, porównano ich poszczególne cechy i dokonano próby wyboru najlepszej oferty. W celu dokonania ww. analiz zostały przeprowadzone symulacje spłaty kredytu mieszkaniowego oferowanego w badanych bankach, które zostały zamieszczone jako załączniki do niniejszej pracy. Było to możliwe dzięki udostępnieniu informacji dotyczących badanych kredytów przez pracowników banków w Polsce i w Austrii.
A comparative analysis of a banking product “Kredyt na zakup mieszkania” based on selected Polish and Austrian banks
Keywords: bankowość; kredyt bankowy; kredyt na zakup mieszkania; bank komercyjny; działalność kredytowa; zabezpieczenie zwrotności kredytu