Polskie kluby piłkarskie - produkt marketingowy czy arena politycznych rozgrywek - Ziemnik, Łukasz (My University, 2010)
W pracy starano się przedstawić funkcjonowanie klubów piłkarskich dwóch najlepszych poziomów rozgrywkowych Ekstraklasy oraz I ligi w kontekście analizy nacisków polityków na władze piłkarskie. Podjęto się analizy źródeł finansowania polskich klubów piłkarskich na szczeblu dwóch najwyższych lig. Pozwoli to otrzymać odpowiedź na pytanie, czy polskie kluby poradziłyby sobie bez dofinansowania gmin, a także, czy kluby piłkarskie w naszym kraju potrafiłyby przetrwać bez prywatnego kapitału. Warto też postawić pytanie, czy możliwe jest aby nasza rodzima liga piłkarska poradziłaby sobie z wymogami finansowymi bez prywatnych inwestorów. Na ile budżety klubów, które są dotowane z pieniędzy miast i gmin pozwoliłyby funkcjonować drużynom Ekstraklasy. W pracy opisano także marketing sportowy, który stał się nieodłącznym elementem naszego świata futbolowego, jest obecnie niezawodnym narzędziem dla prywatnych właścicieli i sponsorów strategicznych. Mało jest na naszym rynku właścicieli klubów piłkarskich, którzy inwestują duże pieniądze (w wielu przypadkach od kilku do kilkunastu milionów Euro rocznie) i czynią to jedynie z chęcią zaspokojenia własnych sportowych ambicji. Piłka nożna w naszym kraju pochłania nakłady finansowe, które nie śniły się właścicielom klubów koszykarskich czy siatkarskich. Wystarczy porównać budżety najmocniejszych klubów piłkarskich z przedstawicielami innych dyscyplin w naszym kraju.
The Polish football club - marketing product or arena of political play
Keywords: kluby piłkarskie; marketing sportowy; sport; prawo; finansowanie sportu; polityka