Kampanie społeczne na rzecz osób niepełnosprawnych - Litawa, Wioletta (My University, 2015)
W pierwszym rozdziale pracy została wyjaśniona definicja niepełnosprawności oraz podane jej rodzaje i przyczyny. Drugi rozdział miał na celu wyjaśnienie, czym są kampanie społeczne, a także podanie jej rodzajów i celów. W metodologii badań autorka pracy przedstawiła, co będzie przedmiotem badań, a także co będzie stanowiło problemy i pytania badawcze. Na koniec została przedstawiona charakterystyka wybranych kampanii społecznych. Wyniki analizy materiału badawczego zawierały analizę ogólną, kompozycyjną i analizę treści.

In the first chapter, the definition of disability has been discussed, and its types and causes given. The second chapter explains what social campaigns are, as well as shows their types and goals. Discussing the author's research methodology, the subject of the research, as well as the problem and the research questions were presented. Finally, the characteristics of selected social campaigns were presented. In the conclusions, the effects of the general analysis, the composition analysis and the content analysis have been presented.
Social campaigns for persons with disabilities
Keywords: niepełnosprawność; upośledzenie umysłowe i fizyczne; kampanie społeczne; disability; mental and physical impairment; social campaigns