Szkolenia i ich wpływ na efektywność pracowników - Mróz, Małgorzata (My University, 2013)
Niniejsza praca ma na celu ukazanie, że szkolenia rzeczywiście są szansą dla firm oraz przedstawienie argumentów potwierdzających znaczenie szkoleń, a dokładniej udowodnienie, że są one ważne we funkcjonowaniu każdej organizacji. Mimo iż nie spełniają kluczowej funkcji, w połączeniu z pozostałymi funkcjami zarządzania zasobami ludzkimi w jednostce, tworzą spójną całość pozwalającą osiągnąć zamierzone rezultaty. Praca ta ma przybliżyć problematykę szkoleń. W części teoretycznej wyjaśnione są pojęcia i zagadnienia związane z tą tematyką. Przedstawiona jest rola szkoleń w rozwoju zawodowym pracownika, a także ich wpływ na efektywność. Część empiryczna zaś zawiera opis badanego podmiotu tj. Urzędu Gminy Chełmiec oraz wyniki przeprowadzonej tam ankiety. Szkolenia pozwalają uzupełnić wiedzę i kwalifikacje pracowników. Są ważne i powinno się je często stosować. Dzięki nim pracownicy łatwiej mogą wykonywać swoją pracę i czują się pewniej w tym co robią. Ponadto są usatysfakcjonowani, gdyż mają szansę rozwijać się w swoim zawodzie, dzięki temu bardziej cenią swoją pracę i firmę, w której pracują, ponieważ daje im ona szansę doskonalić się i spełniać zawodowo.
Trainings and their influence on the effectiveness of employees
Keywords: szkolenia; zarządzanie zasobami ludzkimi; rozwój pracowników; efektywność pracy; szkolenie pracowników