Zarządzanie strategiczne działalnością marketingową firmy na przykładzie FPHU "Wiśniowski" - Nowak, Paweł (My University, 2008)
Celem pracy jest przedstawienie zarządzania strategicznego działalnością marketingową w FPHU Wiśniowski. W pracy dokonano charakterystyki narzędzi marketingu oraz ich zastosowania w firmie. Przeprowadzone zostały również analizy opisujące sytuację strategiczną firmy Wiśniowski, a także dokonana została ocena strategicznego zarządzania w firmie. Cel pracy został zrealizowany poprzez studia literatury przedmiotu na temat strategicznego zarządzania marketingiem oraz analizę zarządzania strategicznego marketingiem w FPHU Wiśniowski. Szczegółowe przestudiowanie bogatej literatury na powyższy temat umożliwiło przełożenie teorii na rzeczywisty obraz działalności przedsiębiorstwa. Natomiast opis przypadku firmy Wiśniowski polegał na analizie poszczególnych jej narzędzi marketingu mix oraz ich strategicznemu wykorzystaniu. Ponadto analiza miała na celu wykazanie strategicznej pozycji firmy w sektorze produkcji bram i ogrodzeń oraz ukazaniu zastosowania narzędzi marketingu-mix w zarządzaniu strategicznym marketingiem. W części analitycznej wykorzystane zostały dane, którymi były wywiady z pracownikami i zarządem firmy oraz własne doświadczenie i obserwacje w pracy w firmie Wiśniowski. Na podstawie przeprowadzonych analiz firmy Wiśniowski można zdiagnozować obecną sytuację strategiczną firmy. Obecnie firma Wiśniowski jest liderem na polskim rynku w branży produkcji bram i ogrodzeń, a jej produkty charakteryzują się dobrze rozpoznawalną marką na rynku. Dzięki temu przed firmą otwiera się wiele szans, takich jak : utrzymujący się rozwój gospodarki budowlanej oraz otwarcie się nowych rynków. Są również zagrożenia, którym firma musi się przeciwstawić, między innymi rosnąca konkurencja oraz migracja zarobkowa wykwalifikowanych pracowników. Głównym celem strategicznym firmy jest zdobycie silnej pozycji na rynku europejskim.
Strategic marketing management of the company based on the example of FPHU "Wiśniowski"
Keywords: marketing; produkt; ceny; dystrybucja produktu; promocja produktu; analiza strategiczna; planowanie strategiczne; analiza SWOT; obsługa klienta; zarządzanie strategiczne; strategia marketingowa