Wykorzystanie aplikacji internetowej jako narzędzia wspomagającego realizację usług oferowanych przez zakład fotograficzny - Łuszczyński, Tomasz (My University, 2008)
Celem pracy jest przede wszystkim weryfikacja hipotezy mówiącej, że internetowa aplikacja obsługująca zamówienia klientów w zakładzie fotograficznym przyczyni się do rozwoju firmy. W przypadku pozytywnej weryfikacji, celem będzie również zaproponowanie rozwiązania w postaci autorskiej aplikacji, mogącej znaleźć zastosowanie w internetowej obsłudze zamówień w zakładzie fotograficznym. Patrząc na zagadnienie bardziej szczegółowo, celem jest pokazanie, że użycie aplikacji internetowej w celu zamawiania odbitek zdjęć cyfrowych jest rozwiązaniem wygodniejszym dla klienta. Celem jest również pokazanie, że zastosowanie takiej aplikacji jest korzystne również z punktu widzenia usługodawcy, gdyż pozwala mu na wybór najbardziej optymalnej w danym momencie metody doboru kolejności realizacji zamówień. Aby zweryfikować hipotezę, należy wpierw przyjrzeć się dokładnie rynkowi usług internetowych w Polsce. Następnie należy dokonać analizy SWOT, a więc oceni słabe i mocne strony przedsięwzięcia. Pierwszy rozdział pracy omawia rynek usług i handlu elektronicznego w Polsce, w kontekście fotografii. Kolejny rozdział jest analizą SWOT internetowej aplikacji wspomagającej pracę i rozszerzającej możliwości zakładu fotograficznego. Ostatni rozdział omawia działania tejże aplikacji, metody w niej zaimplementowane jak również narzędzi użyte do jej stworzenia.
Internet application as a tool supporting services offered by a photo lab
Keywords: usługi; e-biznes; aplikacje internetowe; programy komputerowe