Poczucie jakości życia u młodzieży doświadczającej przemocy w rodzinie - Kościółek, Sabina (My University, 2014)
Głównym celem niniejszej pracy było otrzymanie odpowiedzi na pytanie: Czy doświadczanie przemocy domowej wpływa na poczucie jakości życia u młodzieży? Badania przeprowadzono w celu weryfikacji pięciu hipotez: H1. Przemoc domowa wpływa na obniżenie jakości życia u młodzieży, H2. Przemoc domowa wpływa na obniżenie poczucia własnej wartości u młodzieży, H3. Ofiary przemocy domowej charakteryzuje obniżona potrzeba poszukiwania sensu życia, H4. Młodzież doświadczająca przemocy domowej posiada obniżony stopień satysfakcji z własnego życia, H5. Przemoc domowa powoduje obniżenie poziomu witalności u młodzieży. Grupę badawczą stanowiła młodzież w wieku od 13 do 16 lat, łącznie 110 osób, z czego 54 osoby to dziewczęta, a 56 osób to chłopcy. Do przeprowadzenia badań wykorzystano następujące narzędzia: Skale psychologicznej jakości życia (Ryan, Frederic, 1997; Steger, Frazier, Oishi, 2006; Diener, Emmons, Larsen, Griffin, 1985). Tł. i opr.: Z. Uchnast, KUL, 2007) oraz Skale Zespołu Dziecka Krzywdzonego K. Kmiecik-Baran i B. Wojciechowska, 1997. Wersja zmodyfikowana: St. Tucholska. Otrzymane wyniki badań pozwalają na stwierdzenie, że doświadczanie przemocy domowej obniża poczucie jakości życia u młodzieży. Potwierdzenie uzyskały również pozostałe hipotezy. Doznawanie przemocy istotnie wpływa również na obniżenie poczucia witalności, własnej wartości, a także satysfakcji z własnego życia.

The main objective of this study was finding the answer for the question if the experience of domestic violence has an influence on a sense of the quality of life in adolescents. Studies were conducted to verify the following hypotheses: H1: Domestic violence reduces the quality of life in adolescents, H2: Domestic violence affects the lower self-esteem in adolescents, H3: Victims of domestic violence are characterized by reduced need to seek the meaning of life, H4: Young people experiencing domestic violence has reduced the degree of satisfaction with their lives, H5: Domestic violence causes a reduction in the level of vitality of youth. The study group consisted of teenagers between the ages of 13 to 16 years, a total of 110 people, of which were 54 girls and 56 people were boys. The tests used the following tools: Rock psychological quality of life (Ryan, Frederic, 1997, Steger, Frazier, Oishi, 2006; Diener, Emmons, Larsen, Griffin, 1985). Browse Catalog and arr.: Z. Uchnast, KUL, 2007) and the Child Abuse Team Rock K. Kmiecik-Baran and B. Shabbir, 1997. A modified version St. Tucholska. The obtained results allow to conclude that the experience of domestic violence reduces the quality of life in adolescents. Acknowledge the other hypotheses were also given. The experience of violence also has a significant impact on reducing the sense of vitality, self-esteem, and satisfaction with their lives.
The sense of quality of the life for adolescents experiencing of domestic violence
Keywords: przemoc w rodzinie; poczucie jakości życia; młodzież; rodzina; domestic violence; the sense of quality of the life; adolescent; young people; family; adolescencja (dojrzewanie, dorastanie)