Projektowanie restrukturyzacji przedsiębiorstw na przykładzie Zakładu Urządzeń Gazowniczych Spółka z o.o. - Kozieł Rafał (My University, 2006)
Zadaniem i potrzebą restrukturyzacji jest dokonywanie zmian wobec zmian zachodzących w otoczeniu. Restrukturyzacja to proces obejmujący cele i działania ukierunkowany na wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw, poprawę efektywności gospodarowania zasobami i wzrost ich wartości rynkowej, unowocześnienie technik i technologii produkcji, organizacji i zarządzania, ekonomiki oraz personelu. Proces restrukturyzacji jest alternatywą dla dotychczasowych możliwości, pozycji na rynku i stanu konkretnych przedsiębiorstw. Przygotowanie procesu restrukturyzacji wymaga odpowiedniego i precyzyjnego sformułowania celów i założeń powiązanych z aktualna sytuacją gospodarczą, a także odpowiadającym kryteriom faktycznej przydatności w danym przedsiębiorstwie. Niniejsza praca stanowi próbę przedstawienia restrukturyzacji i jej analizy jako kluczowego warunku powodzenia i narzędzia realizacji przemian, a także jej rezultatów, które pomogą uchronić przedsiębiorstwo przed upadkiem bądź stworzą podwaliny wzrostu wartości przedsiębiorstwa. W pracy przedstawiono definicje restrukturyzacji, warunki powodzenia zmian tego procesu i cele. Zaprezentowano także typowe przedsięwzięcia restrukturyzacyjne, efekty i bariery tego procesu. Wydzielono obszary decyzyjne i rodzaje restrukturyzacji, dokładną analizę i podział restrukturyzacji na podmiotową i przedmiotową a także przedstawiono metodologię, w tym dokładne etapy procesu restrukturyzacji. Zaprezentowano przedsiębiorstwo Zakładu Urządzeń Gazowniczych Spółka z o.o. w Pogórskiej Woli oraz dokonano analizy ekonomicznej działalności Zakładu Urządzeń Gazowniczych w kontekście zagrożenia upadłością, poddano analizie rachunek zysków i strat z lat 2003 – 2005 i przedstawiono projekt programu naprawczego. Projekt restrukturyzacji w Zakładzie Urządzeń Gazowniczych obejmuje restrukturyzację finansową, organizacyjną, zatrudnienia, jak i rozszerzenie działalności przedsiębiorstwa.
Designing of the enterprise restructuring based on the example of Gas Appliance Company Ltd.
Keywords: zarządzanie; restrukturyzacja przedsiębiorstwa; reengineering; outsourcing; spin-off; lean management