Istota i aspekty zarządzania zasobami ludzkimi w kontekście międzynarodowym - Sowiński, Michał (My University, 2012)
Praca niniejsza dotyczy istoty i aspektów międzynarodowego zarządzania zasobami ludzkimi. Jej punktem wyjścia jest pojęcie strategii zarządzania zasobami ludzkimi na niwie międzynarodowej z uwzględnieniem transnarodowych celów organizacji, otoczenia firmy, uwarunkowań rynkowych i finansowych oraz wewnętrznych procesów i problemów personalnych w kontekście lokalnym i globalnym międzynarodowej firmy. Praca rozpatruje przedsiębiorstwo międzynarodowe jako obszar zarządzania zasobami ludzkimi. Uwzględniam w niej proces zatrudnienia w przedsiębiorstwach międzynarodowych od momentu wyłaniania potencjalnych pracowników do pracy poza granicami kraju; zawieram metody rekrutacji z wyszczególnieniem krajów i wspólnot ekonomicznych, gospodarczych i etnicznych, w których dana metoda z rozmaitych względów jest najbardziej popularna. Piszę o uwarunkowaniach procesu rekrutacji i znaczeniu znajomości przez kandydata na stanowisko pracy m.in. języków nieurzędowych i czynników etnicznych.
The essence and aspects of human resources management within the international context
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zarządzanie międzynarodowe; przedsiębiorstwo międzynarodowe; rekrutacja pracowników; różnice kulturowe