Analiza strategiczna banku na przykładzie Banku Spółdzielczego w Łącku - Kasprzyk Urszula (My University, 2003)
Przygotowując się do integracji z Unią Europejską, Banki Spółdzielcze wprowadzają zmiany oferty produktowej i infrastruktury technicznej, niezbędnej do funkcjonowania w nowych warunkach, umożliwiającej sprawne funkcjonowanie podmiotów korzystających z jego usług. Nowe produkty i technologie, które wprowadzały banki zachodnie wymuszały na Bankach Spółdzielczych dostosowanie się do nowych wymagań rynku. W ostatnich latach w polskiej bankowości spółdzielczej dokonała się rewolucja techniczna. Nastąpił rozwój komputeryzacji, telekomunikacji, a informatyzacja kolejnych czynności bankowych następuje w coraz większym zakresie i tempie. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie działalności strategicznej banku na przykładzie Banku Spółdzielczego w Łącku. Analiza strategiczna pozwala określić stojące przed bankiem zadania, zagrożenia i możliwości, a w konsekwencji zaprojektować wdrożyć własną opracowaną strategię, która umożliwia określenie pozycji na rynku usług bankowych teraz i w przyszłości, a także wobec konkurencji oraz sposobu uzyskania nad nią przewagi.
Keywords: analiza strategiczna; bank; Bank Spółdzielczy w Łącku; zarządzanie strategiczne; kształtowanie strategii; analiza SWOT; analiza SPACE; podstawy prawne działalności banków spółdzielczych