Budżet gminy jako podstawa zarządzania jednostką samorządu terytorialnego - Oleksy, Kinga (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie sposobu finansowania działalności Jednostki Samorządu Terytorialnego JST, ze szczególnym uwzględnieniem jednostek szczebla podstawowego, czyli gmin. Opracowanie ukazuje, jak kształtuje się polityka finansowa JST i co stanowi jej główne determinanty. Rozprawa składa się z czterech rozdziałów, z których dwa pierwsze mają charakter teoretyczny, a dwa kolejne – empiryczny. Część pierwsza pracy przedstawia przede wszystkim istotę oraz zakres działania JST. W poszczególnych podrozdziałach zawarto informację dotyczące genezy powstania oraz rozwoju JST, znaczenie samorządu, sposoby zarządzania jego finansami, a także poruszono zagadnienia dotyczące charakterystyki gminy, jej organów oraz kompetencji i zadań przypisanych do realizacji. Omówiona została również kwestia nadzoru nad działalnością Gminy. Drugi rozdział poświęcony został polityce finansowej gminy. W części tej szczególny nacisk położono na funkcjonowanie budżetu, będącego podstawą prowadzenia działalności finansowej gminy w horyzoncie rocznym. Przedstawione zostały szczegółowo elementy systemu zasilania finansowego, wydatki i ich przeznaczenie oraz wynik finansowy. Opisano także bardzo dokładnie procedurę uchwalania i realizacji budżetu Gminy. Kolejny rozdział dotyczy charakterystyki Gminy Grybów, a dokładniej, jej historii oraz położenia geograficznego i danych statystycznych. Został również przedstawiony regulamin organizacyjny Urzędu Gminy. Ostatnia część pracy poświecona została polityce finansowej Gminy Grybów. W oparciu o sprawozdania z wykonania budżetu Gminy w latach 2007 – 2009 dokonano szczegółowej analizy kształtowania się polityki finansowej w tym okresie. Ostatnim elementem pracy było zaprezentowanie i analiza prognozy budżetu Gminy do roku 2015.
Budget of the commune as base of management unit of local government
Keywords: samorząd terytorialny; jednostka samorządu terytorialnego; gmina; budżet gminy