Kompetencje komunikacyjne źródłem konfliktów pracowniczych na przykładzie firmy Marbet - Fratelli - Pawlak, Martyna (My University, 2011)
Przedmiotem pracy dyplomowej jest omówienie związku pomiędzy kompetencjami komunikacyjnym a konfliktami powstającymi w środowisku pracy. Celem pracy było zbadanie jak duży wpływ w organizacji odgrywa komunikacja interpersonalna i czy niepoprawna komunikacja może wywołać nieporozumienia w firmie. Do realizacji wyżej wymienionego badania została wykorzystana dokumentacja firmy Marbet – Fratelli z siedzibą w Radomiu oraz przeprowadzone zostały badania ankietowe wśród pracowników podanej firmy. Najważniejszym wynikiem pracy jest wniosek, że kompetencje komunikacyjne odgrywają bardzo dużą rolę w funkcjonowaniu organizacji, mają wpływ na jakość wykonywanej pracy, atmosferę panującą w firmie a przede wszystkim wpływają na kontakty pomiędzy współpracownikami.

The subject of the thesis is to discuss the relationship between communication competence and conflict arising in the work environment. Part of thesis study was to examine how much influence in the organization plays an interpersonal communication and that communication can result in incorrect misunderstanding in the company . To implement the above mentioned survey was used manual documentation Marbet - Fratelli located in Radom, and a questionnaire survey was conducted among the employees the company stated. The most important result of the work is concluded that communication skills play a very important role in the organization have an impact on the quality of work performed, the atmosphere at a particular influence on the interaction between colleagues.
Communicative competence source of labor conflicts on the example of the Marbet - Fratelli company
Keywords: kompetencje; komunikacja; relacje interpersonalne; konflikty; competence; communication; interpersonal relations; conflict