Przestępczość wśród nieletnich. Przyczyny oraz tendencje rozwojowe. - Zyzak, Katarzyna (My University, 2013)
Przestępczość nieletnich jest bez wątpienia jednym z najbardziej istotnych problemów dzisiejszych czasów. Codziennie w środkach masowego przekazu, słyszymy o co raz to innych przejawach agresji nieletnich, które wywołują w nas poczucie zagrożenia. Przyczyny przestępczości nieletnich są różnorodne. Należy pamiętać że problem dotyczy najbardziej bezradnych, często bez oparcia w środowisku rodzinnym czy szkolnym, dzieci. Praca opisuje przyczyny zjawiska przestępczości nieletnich, kładąc nacisk przede wszystkim na uwarunkowania środowiska rodzinnego, jego dysfunkcjonalności, jako głównego podłoża przestępczości nieletnich. Środowisko szkolne jak i rówieśnicze, również odgrywają ważną rolę w życiu młodego człowieka, gdyż budują jego charakter i pozwalają na odnalezienie się w życiu społecznym. Opisane czynniki wpływające na przestępczość nieletnich nie są zapewne jedynymi, jednakże w pracy zostały opisane te, które zdaniem fachowców w tej dziedzinie wywierają na dzieci i młodzież największy wpływ. Jakkolwiek przestępczość nieletnich jest zjawiskiem marginalnym w porównaniu z przestępczością dorosłych, to jednak nie należy jej z tego powodu lekceważyć. Obecnie efekty pracy z młodzieżą, która ma na celu zredukowanie przestępczości, daje podstawy do optymizmu. Popełnianie wykroczeń jest zjawiskiem, który wymaga kompleksowego wyjaśnienia, dlatego terapia, która powinna być zaprezentowana ludziom młodym, nie może zostać ograniczona do jednej ze sfer ich życia.

Juvenile delinquency is without doubt one of the most important issues of our times. Every day in the media, we hear about it every time, other forms of aggression minors, which produce in us a sense of danger. The causes of juvenile delinquency are diverse. Note that this problem affects the most vulnerable children, often without support in the family or school. This study describes the causes of juvenile delinquency, focusing primarily on the circumstances of the family environment, its dysfunctionality, as the main medium of juvenile delinquency. School environment and peer, also play an important role in the life of a young man by building its character and allow you to find their way in society. Described the factors affecting juvenile delinquency are probably the only ones, but the work is described which, according to experts in this field have on children and young people the most impact. Although juvenile crime is marginal compared to adult crime, it should not be disregarded because of that. Currently, the effects of working with young people, which aims to reduce crime, gives grounds for optimism. Committing an offense is a phenomenon that requires a comprehensive explanation why therapy, which should be presented to young people, can not be limited to one of the spheres of their lives.
Juvenile delinquency. The causes and development tendencies.
Keywords: przestępczość; nieletni; rodzina; społeczeństwo; alkoholizm; problemy społeczne; crime; juvenile; family; society; alcoholism; social problems