Pozycjonowanie stron internetowych - Wiśniowska, Dagmara (My University, 2012)
Pozycjonowaniem zajmują się obecnie profesjonalne firmy, które jednak wymagają dość znacznych nakładów finansowych ponoszonych z tytułu ich zaangażowania. Alternatywą staje się, zatem samodzielne, czy też amatorskie zrealizowanie tego procesu. W takim przypadku warto jednak uwzględnić zarówno złożoność działań koniecznych do podjęcia, jak i znaczenie zrozumienia zasad rządzących rynkiem online. Wszelkie pomyłki lub niedopatrzenia, prowadzić mogą do usunięcia strony z wyszukiwarki, obniżenia jej wartości, czy innych dokuczliwych sankcji. Pozycjonowanie jest nierozerwalnie związane ze sprawdzaniem rezultatów jakie w tym zakresie zostały osiągnięte. Aby uniknąć konieczności manualnego wykonywania tego typu działań, zastosować można aplikacje Narzędzia dla webmasterów od Google lub Monitoring Pozycji. Dzięki jego eksploatacji, użytkownik (pozycjoner) może sprawdzać pozycję określonej domeny w zasobach krajowego i zagranicznego Google. Wyniki z każdego dnia ulegają zapisaniu i przeanalizowaniu. W oparciu o działania analityczne, powstają raporty i właściwe wykresy. Skuteczność ukazanych działań jest najlepszym dowodem na to, że pozycjonowanie stron nie musi być kosztowne, skomplikowane i bardzo pracochłonne. Oczywiście należy powyższą prezentację potraktować jedynie poglądowo i w niejakim uproszczeniu. Niezależnie bowiem od formy w jakiej pozycjonowanie zostanie zrealizowane, kluczem do sukcesu pozostaje niezmiennie, właściwa i ciekawa treść strony. To ona stanowi najskuteczniejszy środek zachęcający użytkowników sieci, do jej odwiedzania.
Search engine optimization
Keywords: strony internetowe; wyszukiwarki internetowe; pozycjonowanie; projektowanie witryn WWW